Mikser: sotside edu taga on populismi vältimine

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Sven Mikser ütles Postimehele, et TNS Emori uuring kinnitas pikaajalist trendi, mille kohaselt on sotside populaarsus pidevalt tõusnud.

Sotsid tõusid märtsis Eesti kõige populaarsemaks erakonnaks, selgus BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

«Oleme enda strateegia rajanud sellisele rahulikule ja kindlale kasvule, et moodustada järgmine valitsus,» sõnas Mikser. «Ühte sellist järsku muutust ei maksa üle tähtsustada ja vahe Reformierakonnaga on väike, kuid see on julgustav.»

Mikser tõstis esile, et teistes erakondades on viimase kuu jooksul olnud kriise ja skandaale, kuid sotsid on suutnud hoida enda renomee puhtana ning tegeleda sisuliste asjadega.

Lisaks pole sotsid Mikseri kinnitusel tegelenud populistlike ja ühekordsete algatustega nagu kodukuludest vabastamine, lastevanematele valimistel lisahääle andmine või tasuta bussisõit.

«Sellega me ei tegele. Teeme oma asju mitte seetõttu, et reitingus edu saada, vaid seetõttu, et see on õige asi,» sõnas Mikser. «Kas või püüd kaasata teise emakeelega inimesi.»

Mikser nentis, et kuigi sotsidel pole eesmärgiks protsendipunktide saavutamine või hoidmine, on nende eesmärgiks moodustada järgmine valitsus, mispärast on kõrge reiting siiski oluline.

«Kui oma asja edasi ajame, ei näe probleemi, miks meid ei võiks toetada kolmandik valijaist,» arvas Mikser.

Sotside liider toonitas ka, et kui varem oli opositsiooni edu koalitsiooni ees 6 protsendipunkti, siis nüüd on vahe juba 12, mis näitab kasvavat rahulolematust valitsusega ja ootust muutuse järele.

«Et sotsid on juhtivaks jõuks, siis pigem seostatakse muutust meiega,» ütles ta. «Samas riigikogu valimisteni on kolm aastat, kuid jõuvahekorrad võivad riigikogus varem muutuda ja meie oleme valmis valitsuse moodustama ka enne 2015. aastat, kuid siis kindlasti.»

Uuringu kohaselt on SDE toetus märtsis 30 protsenti, mis on kaheksa protsendipunkti võrra kõrgem kui veebruaris. Reformierakonna toetus on 29 protsenti, mis on ühe protsendipunkti võrra kõrgem kui veebruaris.

Nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kui ka Keskerakonna toetused on langenud. IRLi toetus on langenud 14 protsendilt veebruaris 12 protsendile märtsis. Keskerakonna toetus on langenud 26 protsendilt 23 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles