Eesti kattub kilest maamärkidega

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selgitusssilt maamärgil.
Selgitusssilt maamärgil. Foto: Maa-amet

Maa-amet valmistub geodeetiliste punktide märgistamisega aeropildistamiseks, mistõttu markeeritakse sel kevadel riigi geodeetilise põhivõrgu punkte Põhja- ja Lääne-Eestis, Saaremaal, Hiiumaal ja Eesti väikesaartel.

Maa-ameti teatel on see vajalik aerotriangulatsiooniks ehk aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

Valgest kilest markeeringuid paigaldatakse aprilli alguses järgmistes piirkondades:
Põhja-Eesti - Lääne-ida suunas Suurupi poolsaarest kuni Eesti Vabariigi idapiirini ja põhja-lõuna suunas mererannikust (k.a väikesaared) kuni Peipsi põhjaranniku jooneni (v.a lääneosas Keila-Rapla nurk);
Lääne-Eesti - Lääne-Eesti saared ja rannikuala, Ruhnu saar ning Lääne-Eesti mandriosas on idapiiriks Suurupi poolsaare-Audru joon.

Amet palub markeeringuid mitte puutuda. Juhul, kui näiteks geodeetidel on tarvis kasutada märgistatud punkti, tuleb kile hoolikalt lahti lasta nii vähestest nurkadest kui võimalik, et saada piisav juurdepääs tsentrile.

Töö lõpetamisel tuleb tsentreeritud kile kinnitada võimalikult täpselt samale kõrgusele tsentri kohale (kõrguse võiks enne ühe nurga lahtilaskmist ära mõõta, et pärast saaks seda kontrollida).

Aeropildistamise alusel uuendatakse kaarte ja valmistatakse ortofotosid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles