Valitsus soovib vähendada eestkostjate kohustusi

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus arutas täna ja kiitis heaks eelnõu, millega soovitakse muuta perekonnaseaduses tekkinud tõlgendusraskusi, mis puudutavad eestkostjate järelevalvet.

Perekonnaseaduse kehtiv sõnastus võimaldab grammatilise tõlgendamise korral mõista seadust selliselt, justkui peaksid eestkostjad tõendama ükshaaval ja ostutšekkide abil muu hulgas ka eestkostetava igapäevaseks ülalpidamiseks tehtud kulutusi.

Eelnõu eesmärgiks on täpsustada perekonnaseaduse sõnastust nii, et sealt tuleks otseselt välja, et eestkostetava igapäevaseks ülalpidamiseks tehtud kulutusi eestkostja iga-aastases aruandes ühekaupa välja tooma ja dokumentaalselt tõendama ei pea ning piisab igas kuus keskmiselt kuluva summa välja toomisest.

Vajadus kulutuste tõendamiseks tekib vaid juhul, kui eestkostetavale kuulub igapäevakulusid ületavat vara ning seda vara kasutatakse muude kulutuste katmiseks.

Kohtul on siiski õigus küsida täiendavaid selgitusi aruande kohta ning sealhulgas ka igapäevaste kulude kohta.

Eelnõu saadeti kooskõlastamiseks ministeeriumitele ning arvamuse avaldamiseks õiguskantslerile, Eesti Puuetega Inimeste Kojale, Tallinna Tugikeskusele Juks, Päevakeskusele Käo, Eesti Juristide Liidule, Eesti Maaomavalitsuste Liidule, Eesti Linnade Liidule, Eesti Advokatuurile, Notarite Kojale, Maakohtutele, Ringkonnakohtutele ning Riigikohtule. Vastused saabusid Eesti Advokatuurilt, Tallinna Tugikeskuselt Juks ja Tartu Ringkonnakohtult.

Kõik vastanud nõustusid eelnõus toodud muudatustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles