Kapo aastaraamat: Liibanoni ratturite päästmist takistasid Araabia kevad ja isehakanud vahendajad

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövitud jalgratturid.
Röövitud jalgratturid. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Täna avaldatud kaitsepolitsei aastaraamatus nimetatakse seitsme Liibanonis röövitud eestlasest ratturi päästmist aasta teoks, kuid nenditakse, et see ei õnnestunud ilma oluliste tagasilöökideta.

«Kaitsepolitsei 2011. aasta suurimaks töövõiduks ja isegi aasta teoks võib nimetada vangistatud jalgratturite vabastamist Liibanonis,» ütles ka kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg.

Samas toob aastaraamat välja, et pantvangikriisi lahendamine oli igas mõttes erandlik.

23. märtsil 114 päevaks röövitud ratturite vabastamist segasid kohalikud olud Bekaa orus, mis on keskvõimule allumatu ja tuntud oma seadusetuse, narkoäri ja klannitülide poolest.

Olukorra muutsid keeruliseks Araabia kevadega kaasnenud protsessid. Samal ajal, kui rahvusvaheline avalikkus võttis teated Araabia kevadest vastu rõõmuga, mõjutasid need pantvangide vabastamist negatiivselt. Kohalike riikide julgeolekuasutused olid pingelise olukorra tõttu pidevalt hõivatud ning kaitsepolitsei teabepäringud jäid pahatihti vastuseta.

Samal ajal kerkisid kohalike hulgast esile isehakanud vahendajad, kes väitsid erinevatele osapooltele, et just nemad on võimelised olukorda isepäi lahendama. Kapo aastaraamatu kohaselt püüdsid uurimisse sekkujad saavutada isiklikke ambitsioone.

Pantvangistamise korraldajateks osutusid äärmuslastest sunniidid, kelle jaoks raha oli olulisel kohal. Seetõttu valmistas juhuslikult «vaese Eesti» turistide otsa sattumine jõugule pettumuse. Lisaks hukkus tulevahetuses Liibanoni sisejulgeolekuteenistustega kolm kahtlustatavat.

Tagasilöökideta ei jäänud ka uurijate leer. 10. aprilli 2011 tulevahetuses sai surma üks Liibanoni sisejulgeoleku ametnik. «Viimastel eluhetkedel suutis ta teha viimase kartmatu teo, tulistades surmavalt ka pantvangistajate jõugu ühte juhtfiguuri Darwish Kanjari,» märgib aastaraamat. Teine kurjategijate ninamees Wael Abbas peeti kinni Katari lennujaamas, kui ta üritas võltspassi kasutades Brasiiliasse põgeneda.

Õppetunnina märgib aastaraamat, et eesti kodanikud võiksid reisida välisriikidesse võttes arvesse vastutustunnet ja tervet mõistust ning olla reisiplaani koostamisel realistlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles