Maret Oomer: koolidesse tuleks viia teatriõpetus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gümnaasiumiastme kooliteatrite vabariiklik festival toimub tänavu 31. korda. Maret Oomer
Gümnaasiumiastme kooliteatrite vabariiklik festival toimub tänavu 31. korda. Maret Oomer Foto: Viktor Burkivski

Sel nädalavahetusel toimub Tallinnas Eesti Nukuteatris ja NO99s festival Kooliteater 2012, kus osaleb enamik Eesti maakondade gümnaasiumide kooliteatritruppe.

Maret Oomer, Eesti kooliteatrite festivali ema ja maailmas unikaalse nähtuse ning žanri - kooliteatri - populariseerija ütleb, et tema eesmärgiks pole kunagi olnud tekitada oma tegevusega kasvulava Eesti teatrite näitlejaskonnale.

«See ei olnud nii kooliteatrite festivali algusaastatel 31 aastat tagasi ega ole nii ka praegu. Pigem on see inimeseks olemise tunnetamise ja õppimise väljundiks loodud üritus,» märkis Oomer.

«Noortel inimestel on alati huvi iseenda ja maailma vastu. Teater on see koht, kus nendel teemadel saab avameelselt rääkida,» on Eesti kooliteatri ema veendunud.

Oomeri sõnul osales kooliteatrite festivali esimesel aastal 11 noortetruppi. Tänavuseks on sellest kasvanud suur üleriigiline konkurss maakondlike eelvoorude ja kolmes vanuseastmes toimuvate mitmepäevaste festivalidega.

«Fenomeni põhjust on raske välja tuua. Eks see ole noorte huvi ennast avastada. Teater on lihtsalt üks moodus paljudest,» põhjendas Oomer ning lisas, et festivali ülesanne pole olnud tuua lõppfestivalile tippude tipud vaid kirju pilt, kus on esindatud iga Eestimaa piirkond oma iseärasustega.

«See on ennekõike õppimise koht. Ehk peitub meie fenomen ka selles, et Eesti haridussüsteemis teatritunde kohustuslikuks ei peeta. Ei ole ühtegi ainet, mis õpilase endaga tegeleks. Õpitakse fakte, aga ei pakuta võimalust iseeneses veidike mõelda,» lisab Oomer, kelle sõnul on praeguste haridusprogrammis olevate loovainete kunstiõpetuse ja muusika kõrvale ka teatritunde tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles