Laar: lisakärpeid tehti 2008. aastast ületulevatest summadest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar ütles BNSile, et valitsuskabinet jõudis täna kokkuleppele äärmiselt lähedale. Lisakärpeid otsustati Laari sõnul teha nii eelmisest aastast ületulevatest summadest, aga ka mitmetest programmidest ja eraldistest.

«Kõik erakonnad, kuigi vahepeal vaieldi, käitusid konstruktiivselt ja andsid oma panuse, et kokkulepe sünniks,» lisas ta.

Praeguseks on eelmisel nädalal avalikustatud kärpeettepanekutes toimunud tema sõnul teatavaid muudatusi ning kui algul räägiti soovist liita Arengufond Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS), siis nüüdseks on sellest loobutud.

«Seda kava, et Arengufond EASiga liita päris täpselt polnud, see oli algusest peale selge, et EAS jääb siiski eraldi eksisteerima,» lausus ta ja lisas, et küsimus on jätkuvalt selles, milline on Arengufondi aktsiate mõju eelarve tasakaalule.

Samuti on kompromisslahenduseni jõutud omavalitsusi puudutavates kärbetes, mille algne lahendus polnud Laari sõnul õiguslikult töötav, ning tehtud ka tema hinnangul igati õiglased palgakokkulepped.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe, rahandusminister Ivari Padari sõnul suutis valitsuskabinet kolmapäeva õhtuks riigieelarve kaheksa miljardi krooni suuruse kärpekava suures osas kokku leppida.

Padar kinnitas pärast kabinetinõupidamist BNSile, et vaidlusaluseid kohti on veel ligi 300 miljoni krooni ulatuses. «On selge, et positsioone hööveldati väga visalt. Seisukoht käis seisukoha vastu,» lausus ta.

Võrreldes eelmisel nädalal kokku lepitud kärpekavaga on muudatusi toimunud tema sõnul umbes viie protsendi ulatuses. «Üldplaanis on kokkulepe sama,» ütles ta.

Täna saavutas kabinet Padari sõnul kokkuleppe palju vaidlusi tekitanud õpetajate, aga ka sisejulgeoleku ja kultuuritöötajate palgakuludes, mida kärbitakse teistest avaliku sektori töötajatest vähem. Samas jäeti tema sõnul puutumata pensioni teise samba sissemaksed ega tehtud lisakärbet kaitsekuludelt, mis jäävad tasemele 1,75 protsenti SKPst.

Valitsus on teatanud soovist kinnitada lisaeelarve koos vajalike seadusemuudatustega 18. veebruaril toimuval erakorralisel istungil ning esitada need samal päeval riigikogule. Parlament võib kärpepaketti arutama hakata reedel, 20. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles