Kevadtorm on ajateenijale viimane eksam

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Lääne- ja Ida-Virumaal kaitseväe suurim maaväeõppus Kevadtorm 2012. Tapa vanale lennuväljale kogunenud ajateenijad asusid lahinguteks ette valmistuma.

Täna hommikust alates on Tapale saabuvad sõdurid järjest kaitseväe käsutuses oleva lennuvälja äärde telke üles pannud, küttepuid ja varustust tassinud. Pilves, kuid lagedal alal tuuline ilm on sõdurile hea – pole liiga palav ega külm.

«Kevadtorm on põhimõtteliselt ajateenistuse lõpueksam – viimane õppus enne ajateenistuse lõppu, mille käigus harjutame Eesti kaitsmist,» võttis Kuperjanovi pataljoni ajateenija Jorgen Alasoo toimuma hakkava kokku.

Alasoo rääkis, et esimesel päeval toimub kogunemine, sõdurid saavad uued ülemad ning sisuline tegevus algab homme. Kevadtorm on jagatud kolme etappi: ümberpaiknemine, koostegevusõpe ja lahinguülesannete täitmine.

Osaleb üle nelja tuhande kaadrikaitseväelase, ajateenija, kaitseliitlase, reservväelase ja ametniku ning põhiraskus on Kirde kaitseringkonna üksustel. Koostegevusõpe algab 9. mail ja selle kestel harjutavad kaitseringkonna üksused erinevaid lahinguliike, nagu viivitus, kaitse ja rünnak, ning saavutavad koostöövõime.

Lahinguülesannete täitmine ja hindamine algab 12. mail, kui õppusel osalevad üksused rakendavad eelnevalt omandatud koostöö- ja lahingukogemusi erinevates reaalsele sõjaolukorrale võimalikult lähedastes oludes.

«Meil vist väga ei tohiks lahingtegevust tulla, aga võiks küll, sest siis oleks huvitavam – muidu oled ainult postis ja telgis,» lausus tagalas olev Alasoo ning lausus ilmateate vihmaprognoosile viidates, et see panebki rohkem proovile ja muidu oleks asi liiga lihtne.

Alasoo märgib, et on metsaeluga üsna harjunud. Tema sõnul viibivad sõdurid ajateenistuse ajal metsas sõltuvalt erialast 8-15 nädalat.

Mida sõduritele õppuste ajal süüa antakse? «Täna anti NATO-pakk, aga edaspidi peaks olema kombineeritud kuiv ja märg toit,» sõnas Alasoo. Märja toidu all pidas ta silmas sooja toitu. NATO-pakk sisaldab toiduaineid 24ks tunniks.

Telkide vahel podisevad katelokid ja sõdurid söövad lõunat. Jaoülem Mardo Liiva sõnul on puhkehetk tekkinud sellest, et sõdurid ootavad korraldusi.

«Täna vist tegevuseks ei lähe, aga rohkem pole infot saanud,» sõnas Liiv.

«Eks näha on, kas võibolla tuleb häire või midagi,» pakkus sõdur Raido Pilv.

Liiva sõnul teavad nad enam-vähem üldiselt, mis toimuma hakkab.

«Alguses harjutame ja pärast läheb põhitegevuseks,» teab Liiv. «Kevadtorm on ajateenijale viimane katsumus enne, kui saab tsiviili tagasi.» Nimelt peaksid ajateenijad peale Kevadtormi kahe nädala pärast teenistusest pääsema.

Liiva sõnul viibivad nad ajateenistuse ajal valdavalt metsas. «SBK (sõduri baaskursus – toim) ajal olime pataljonis, ülejäänud aja oleme koguaeg metsas,» sõnas ta. «Põhimõtteliselt me kasarmus polegi.»

Liiva sõnul on nad metsaeluga niivõrd harjunud, et soojema ilmaga ei kipu sõdurid telki üles panema ning saavad seetõttu kauem magada. Nii ei pea tegelema telgi püstitamise ega ahju valvamisega.

Viru jalaväepataljoni ülem major major Janno Märk seletas, et täna toimub Kevadtormi esimene etapp ehk jalaväepataljoni formeerimine ja ümberpaiknemine homsel päeval pataljoni koostamise õppe alale.

Märk seletas, et ajateenijate jaoks on see väljaõppe protsessi viimane etapp. «Kevadtorm on see etapp, kus jalaväepataljon kokku töötatakse ja kokku harjutatakse,» rääkis ta.

Märgi sõnul suhtuvad kohalikud inimesed õppustesse reeglina üsna positiivselt. «Mina pole kohanud negatiivseid hoiakuid,» kinnitas ta.

Kevadtorm

Õppuse tegevus on 3.-11. maini Vinni, Väike-Maarja, Tapa ja Laekvere valdades, seejärel laieneb ka Jõhvi, Illuka, Mäetaguse, Kohtla, Toila, Maidla, Sonda, Sõmeru ja Rägavere valdade territooriumile. Kevadtorm 2012 lõpeb 19. mail lõpurivistusega.

Vastutegevust teeb õppusel peamiselt Scoutspataljon, millele on allutatud ka Läti kaitseväe jalaväekompanii ja Leedu kaitseväe luurerühm.

Tänavu kümnendat korda toimuvat Kevadtormi korraldatakse igal aastal erinevas Eesti piirkonnas: 2003. aastal peeti Kevadtormi Lääne-Virumaal, 2004 Ida-Virumaal, 2005 Valga- ja Võrumaal, 2006 Ida-Virumaal ja Jõgeva maakonnas, 2007 Tartu- ja Põlvamaal, 2008 Lääne- ja Ida-Virumaal, 2009 Lääne- ja Ida-Virumaal ja Jõgevamaal, 2010. aastal Pärnu- ja Viljandi maakonnas ning 2011. aastal Tartu-, Võru- ja Põlvamaal.

Allikas: kaitsevägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles