Teder uurib Tallinna vene lütseumi loomise vastavust põhiseadusele

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler Indrek Teder otsustas uurida, kas sihtasutuse Tallinna vene lütseumi loomine vastab põhiseadusele.

Õpilasesinduste assamblee palus avalduses õiguskantsleri hinnangut, kas kohaliku omavalitsuse otsus asutada eragümnaasium eesmärgiga vältida eestikeelsele õppele üleminekut, on õiguspärane.

Õiguskantsleri avalike suhete nõunik Jaana Padrik juhtis tähelepanu, et õiguskantsler ei alustanud menetlust avalduse alusel, kuid on algatanud omaalgatusliku normikontrollimenetluse, et kontrollida, kas kehtiv õigus on  selles küsimuses kooskõlas põhiseadusega.  

Õiguskantsleri volitusel õpilasesinduste assambleele vastukirja saatnud direktor Alo Heinsalu selgitas, et õpilasesinduste assamblee avaldus oli esitatud üldist huvi silmas pidades, mitte konkreetse isiku õiguste kaitseks.

Seetõttu ei saanud õiguskantsler õpilasesinduste assamblee avaldust menetleda.

Küll aga otsustas õiguskantsler, et vajalik on normikontrollimenetlus ning algatas sellest tulenevalt vastava menetluse.

Kui menetluse tulemusel jõuab õiguskantsler seisukohale, et kehtiv õigus pole selles küsimuses kooskõlas põhiseadusega, avalikustab õiguskantsler sellise seisukoha oma kodulehel. Tõenäoliselt kujundab õiguskantsler oma seisukoha käesoleva aasta esimeses pooles.

Veel soovib õiguskantsler selgitada, et talle teadaolevalt on SA Tallinna vene lütseum teinud otsuse vaid ühe vene õppekeelega eragümnaasiumi asutamise kohta ning taotlenud vastavat koolitusluba.

Õiguskantsleri väitel on praegu teada, et Tallinna munitsipaalgümnaasiume, kus seni on olnud vene õppekeel, ei kaotata ja nad peavad ikkagi eesti õppekeelele üle minema vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatud ajakavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles