ERR.ee: õigusteadlased kritiseerivad läbisurutavat eelnõud

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine õiguskantsler Allar Jõks avastas uue ja huvitava artisti.
Endine õiguskantsler Allar Jõks avastas uue ja huvitava artisti. Foto: Toomas Huik

Õigusteadlased näevad seaduseelnõus, mis kinnistab pealinna linnaosade ja valimisringkondade arvu, kiirustamise märke ega välista võimalust, et see võib olla põhiseadusega vastuolus.

Koalitsiooni katse suruda eelnõu kiirkorras läbi kohtas kolmapäeval riigikogus opositsiooni raevukat vastuseisu - keskerakonna venitamistaktika tõttu kestis eelnõu teine lugemine viis ja pool tundi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Riigikogu teisel lugemisel olnud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muutmise seadust ja selle külge poogitud paragrahve, millega Tallinna linnavolikogul kaoks õigus tänavu linnaosasid kaotada, kommenteeris Tartu Ülikooli võrdleva õigusteaduse õppetooli juhataja Raul Narits nii: «Kolm sõna seadusandjalt ja terved juriidilised raamatukogud muutuvad makulatuuriks.»

«See praegune olukord Tallinna linnavolikogu valimiste ümber tuletab mulle meelde 2005. ja 2002. aastat, kui erakonnad oma huvisid silmas pidades valimisliidud keelustasid,» ütles endine õiguskantsler Allar Jõks. «Riigikohus andis sellele väga ühese hinnangu ja mina lootsin, et sellist praktikat enam ei jätkata.»

Kindel on Naritsa hinnangul see, et riigikogu menetluses olev eelnõu kannab kiirustamise märke, sest kohaliku omavalitusse seaduse muudatusi puudutavad punktid tahetakse jõustada kohe Riigi Teataja ilmumisele järgneval päeval.

Ühes on paljud õigusteadlased üksmeelsed: ebademokraatlikule käigule ehk antud juhul soovile jõuga linnaosasid kaotada ei oleks hea vastata ebaloogilise või ebaeetilise käiguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles