Isamaaliitlased: selliseid trikke pole tehtud

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel (vasakul) ja Aimar Altosaar (paremal)
Andres Herkel (vasakul) ja Aimar Altosaar (paremal) Foto: Peeter Langovits

Isamaaliidu kunagise peasekretäri Aimar Altosaare ja pikaajalise liikme Andres Herkeli sõnul nende erakonnas ei kasutatud selliseid rahastamistrikke, nagu kirjeldas endine siseminister Jüri Mõis.

«Ei ole Isamaaliidul sellist asja olnud, nii palju kui mina tean – ega ma ju ka kogu aeg erakonda juhtinud ole,» ütles Postimehele Aimar Altosaar, kes oli Isamaaliidu peasekretär aastatel 1995-1999 ja 2004-2006. «Mäletan, et kui Rahvaliidul need skandaalid olid, kui president Rüütel viis iga päev 990 krooni oma partei kontorisse, siis tundus see nii jabur ja mõttetu, et miks nad seda teevad. Isamaaliit ei ole selliste asjadega olnud seotud.»

Jüri Mõis ütles täna Kuku raadiole antud usutluses, et tema erakonda kuulumise ajal aastatel 1999-2000 oli võõra raha enda nime all erakonnale annetamine tavapärane tegevus.

Millest Jüri Mõis rääkis, ei saanud Altosaar oma sõnul aru: «Ma loodan, et ta jätkab seda mõtet ja räägib täpsemalt, mida ta silmas peab. Kui ta A ütles, siis peaks ta ütlema ka B – kes tegi ja kes kellele annetas.» Altosaare sõnul ei ole tema erakonnas varjatud annetuste trikki kasutanud, ehkki ta on ka siis juhipositsioonil olnud, kui ettevõtete annetused juba keelustatud olid.

Ka staažikas Isamaaliidu liige Andres Herkel ei osanud Jüri Mõisa väiteid kommenteerida, sest pole erakonna rahaasjadega oma sõnul tegelenud. «Mina olen teinud omaenda annetusi vähesel määral ja ei ole absoluutselt sellega kursis. Igasuguseid asju võib olla juhtunud ja mitte juhtunud, mina ei tea.»

«Küll aga võrreldes 1999. aastaga muutus 2003. aastal tõepoolest see kontekst, et äriühingute annetused keelustati, millega ilmselt ahvatlus kasutada rahastamiseks mingeid variisikuid suurenes,» sõnas ta. «Enne seda said suured juriidilised isikud annetusi teha. Siis pandi riigikogu erakondadele kolmekordselt riigipoolset raha juurde ja keelati annetused, mis ei tähenda seda, et need inimesed, kes enne ettevõtete kaudu annetasid, ei annetanud muud moodi.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles