Muhus soovitakse taastada põletusmatust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indias on põletusmatused siiani tavalised. Pildil on Mumbai terrorirünnaku ohvri matus.
Indias on põletusmatused siiani tavalised. Pildil on Mumbai terrorirünnaku ohvri matus. Foto: AFP / Scanpix

Erik Arro tuli mõttele taaselustada esivanemate iidne tava põletada lahkunud tuleriidal ning pani vastava kuulutuse ajalehte. Matuseriituse paigaks oleks Muhu Pallasmaa rand.


Siiani ei ole Erik Arro ühtegi põletusmatust korraldanud ning kuulutuses märgitud firmat ei ole samuti veel registreeritud, kuid reklaami eesmärk on kombata, kas põletusmatuste vastu huvi oleks, kirjutab Oma Saar.

Kas lahkunu põletamise tava tänapäeval ka seaduslik on, selle kohta ütles mees, et ei ole seadust, mis seda keelaks.

«Matuseriituse tahame korraldada nii, et juurde mängitaks torupillimuusikat ja kannelt, rahvalikku muusikat,» rääkis Arro, kelle sõnul võiksid inimesed tseremoonia ajal tuld vaadata, käia päripäeva ümber tule ning kui oskavad, siis ka laulda. Tuleriidast peaks tema hinnangul nelja tunniga jääma järele puhas tuhk.

Saare matusebüroo juht Helju Välisson oli seda kava kuuldes jahmunud ning sõnas, et Muhus plaanitavad põletusmatused on mõeldamatud.

«Ehk Indias on see normaalne ja mõeldav, kuid Eestis, euroopaliku kultuuriruumi osas ei ole iidsete traditsioonide järgimine tänapäeval võimalik,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles