Ansip: kontrolli uurimisasutuste üle tuleb muuta veenvamaks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Raigo Pajula

Peaminister Andrus Ansipi sõnul tuleks ühiskonnas levinud telefonikõnede pealtkuulamise hirmu leevendamiseks muuta kontroll uurimisasutuste üle veenvamaks, tema sõnul on selline hirm põhjendamatu.

Ansip kinnitas täna ERR Uudistele, et eile Postimehele intervjuud andes rääkis ta õhkkonnast, inimeste tunnetusest, mis seoses pealtkuulamistega on ettevõtjate ja poliitikute seas levinud.

Ansip toonitas, et Eesti ettevõtjate hulgas suhteliselt levinud ebaratsionaalsest pealtkuulamise hirmust on räägitud meedias ja ka viimases kaitsepolitseiameti aastaraamatus, sellise olukorra tekkimisele on Ansipi sõnul aidanud kaasa ajakirjandusse lekkinud telefonikõnede stenogrammid, mis oma sisu poolest ei ole haakunud uuritud juhtumiga.

«See on jätnud mulje justkui kuulataks laialdaselt telefonikõnesid pealt,» hindas Ansip. «Probleemi lahendamiseks tuleks muuta tsiviilkontrolli prokuratuuri ja uurimisasutuste üle veenvamaks, et inimestel tekiks kindlus - nende sõnumisaladust ei rikuta.»

Ansip esmaspäeval: võin Michalist arvata «mida iganes», aga et ta telefoni teel leppis kokku varjatud annetuse tegemise, ei ole ma suuteline uskuma

Ansip rääkis eile Postimehele, et tema hinnangul ei ole usutav see, et Reformierakonna endine peasekretär ja praegune justiitsminister Kristen Michal võis 2009. aastal varjatud annetuses kokku leppida telefoni teel.

«On kahju, et Eestis on selline olukord kujunenud, aga paraku on see nii, et ettevõtete juhid, ammugi mitte erakonna peasekretärid ei eelda, et nende telefonikõnesid ei kuulata pealt. Eeldus on pigem selline, et kõik telefonikõned on salvestatavad ja sisuliselt avalikud,» märkis Ansip.

Peaminister kinnitas, et võib Michalist arvata «mida iganes», aga seda, et ta telefoni teel leppis kokku varjatud annetuse tegemise, ei ole ta suuteline uskuma. «Minu järeldus: Silver Meikar valetas,» ütles valitsusjuht eile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles