Riigi süül alusetult passi saanud inimesed jäävad Eesti kodanikeks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu võttis täna 88 häälega vastu opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide algatatud seadusemuudatused, mille kohaselt loetakse riigi vea tõttu alusetult passi saanud inimesed Eesti kodanikeks.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon algatas muudatused jaanuari keskel, kui ilmnesid mitmed juhtumid, kus aastate eest riigi eksimuse tõttu passi saanud inimeste Eesti kodaniku dokumendid tunnistati vea tuvastamise järel kehtetuks.

Praegu võimaldab seadus lugeda ametniku eksimuse tõttu passi saanud inimese Eesti kodanikuks vaid juhul, kui ta sai passi enne uue kodakondsuse seaduse jõustumist 1995. aasta aprillis. Kehtiva korra muutmise vajadusele juhtis aasta algul tähelepanu ka õiguskantsler Indrek Teder.

Riigikogus täna vastu võetud ja 1. augustil jõustuvad muudatused näevad ette, et Eesti kodakondsuse omandanuks loetakse kõik riigi vea tõttu alusetult passi saanud inimesed, tegemata vahet, kas esimene pass anti välja enne või pärast 1995. aasta 1. aprilli.

Erandina võib politsei- ja piirivalveamet jätta inimese kodakondsuseta, kui ta on ise esitanud passi saamiseks võltsitud dokumendi või valeandmeid. Samuti ei anta kodakondsust näiteks inimestele, kes ei järgi Eesti põhiseaduslikku korda või ei täida Eesti seadusi, kes on tegutsenud Eesti riigi ja julgeoleku vastu või keda on kriminaalkorras korduvalt karistatud.

Neile, kes on ekslikult saadud passist juba ilma jäänud ning kellest on saanud vahepeal mõne teise riigi kodanikud, annavad muudatused õiguse ise otsustada, kas nad soovivad saada uuesti Eesti kodanikuks.

Ekslikult passi saanud ja seejärel Eesti kodanikuks loetud inimestele hüvitab riik uue korra kohaselt riigilõivu, mis on vahepeal makstud elamisloa, välismaalase isikutunnistuse, elamisloakaardi või passi väljaandmise taotluse ning Eesti kodakondsuse saamiseks esitatava sooviavalduse läbivaatamise eest.

Alates 2000. aastast on kehtetuks tunnistatud 109 inimese Eesti kodaniku dokumendid, mis olid riigi vea tõttu alusetult välja antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles