Lastelaagri pidaja jätkas päästeameti korduvate ettekirjutuste kiuste tegevust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis kontrollis päästeamet kodudes tuleohutust.
Märtsis kontrollis päästeamet kodudes tuleohutust. Foto: Aivar Aotäht

Päästeamet keelas Kehtna vallas Linnaaluste külas Tarsi talus lastelaagri pidajal hoonete kasutamise majandustegevuseks ning kinnistul paiknevas lehtlas küttesüsteemi kasutamise.

Eile hilisõhtul tehtud järelkontrolli käigus selgus, et hoolimata keelust majutas laagripidaja hoonetes lapsi, ühte ettekirjutust küttesüsteemi kasutamise keelu kohta omanik siiski järgis.

17. aprillil teostas päästeameti Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo inspektor Tarsi talus tuleohutusülevaatuse, mille käigus selgus, et kinnistul paiknevatel ehitistel puuduvad ehitus- ja kasutusload, samuti ei vasta hooned tuleohutusnõuetele. Vastav teave edastati Kehtna vallavalitsusele.

5. juunil tuvastas inspektor talu kodulehelt, et alates 11. juunist toimuvad talus majutusega lastelaagrid. Saadud info põhjal tegi päästeamet Tarsi kinnistu omanikule 8. juunil ettekirjutuse, millega kohustati omanikku peatama Tarsi kinnistul paiknevate ehitiste kasutamise majandustegevusteks. Samuti kohustati omanikku peatama samal kinnistul paikneva lehtla küttesüsteemi kasutamise.

Lehtlamaja küttesüsteem on tuleohtlik, sest suitsutoru on viidud vahelaest läbi ning selle paigaldamisel pole tagatud ohutut vahemaad põlevmaterjalidega. Samuti on hoones viibivatel inimestel võimalik end kütmise ajal kõrvetada kuuma isevalmistatud rauast suitsutoruga.

Päästeamet teavitas kinnistu omanikku, et lähiajal teostatakse järelkontroll ettekirjutuse täitmise kohta.

11. juunil teostati päästekeskuse ametnike poolt järelkontroll, mille käigus selgus, et hoonetes majutatakse ligikaudu viitekümmet 1.- 4. klassi last, seda fakti tunnistas ka kinnistu omanik. Kasvatajate sõnul paigutati lapsed varjualustesse nende endi palvel vihma tõttu, peale maapinna kuivamist sooviti lastele üles panna kaasavõetud telgid.

Saunamajas toimus sauna kütmine, seal olid põlevmaterjalid kerisele liiga lähedal ning inspektorid tuvastasid, et põlevmaterjalid olid juba söestumistunnustega. Seega oli tulekahju puhkemise oht reaalselt olemas. Kinnistu omanikule anti kohapeal korraldus põlevmaterjalist kerisepiire eemaldada, omanik täitis korralduse. Kohapeal keelati laste ööbimine saunamajas.

Kuna lehtlamaja küttekollet polnud sel päeval köetud, lubati lastel ühel ööl laagrivahetuse ajal kehvade ilmastikutingimuste korral ajutise lahendusena ööbida telkide asemel lehtlamajas. Kuna hoones puudusid kohustuslikud suitsuandurid, siis lubati hoones ööbida tingimusel, et omanik paigaldab lehtlamajja päästeameti inspektori poolt öösel Raplast toodud kolm suitsuandurit.

Kolm andurit anti omanikele nende endi eluruumidesse paigaldamiseks. Koostöös ametnikega kruviti andurid lehtlasse. Edasistel päevadel ilusate ilmade korral on laagris lubatud vaid telkimine.

Turvalisuse küsimus oli peamine põhjus, miks päästeamet korraldas KEAT lastelaagri Tarsi talus viimast korda 2010. aastal.

Päästeamet juhib omavalitsuste ning lapsevanemate tähelepanu sellele, et enne laste laagrisse saatmist või lubamist tuleb kindlasti veenduda, et laagris oleks laste ohutus tagatud. «Paneme lastevanematele südamele, et palun kontrollige eelnevalt oma silmaga, kuhu te oma lapsed suvel raha eest laagrisse saadate,» ütles Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja Jaak Jaanso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles