Uue ringhäälingumaja projektile kulus 3,75 miljonit eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Erik Nobeli (Nobel arkitekter AS) visioon rahvusringhäälingu uuest majast Tuisu tänaval
Arhitekt Erik Nobeli (Nobel arkitekter AS) visioon rahvusringhäälingu uuest majast Tuisu tänaval Foto: ERR

Värske otsusega kalevi alla pandud rahvusringhäälingu uue maja projektile ja planeerimisele on kulunud 3,75 miljonit eurot.

«Tänaseks on kulutatud 3,4 miljonit eurot. Aga kuna meil on tasumata veel mõned eelmisel aastal alustatud tööd, mis nihkusid sellesse aastasse, on nende lepingute järgseid kohustusi jäänud tasuda veel 350 000 eurot,» ütles Eesti rahvusringhäälingu (ERR) juhatuse esimees Margus Allikmaa Postimehele.

Maksta tuleb veel riigihanke võitnud EA Reng ja Taani projekteerimisfirma Nobel arkitekter sõlmitud lepingute lõpetamise ja tehtud tööde eest.

Seega maksis ERRi nõukogu värske otsusega peatatud majaprojekt kokku 3,75 miljonit eurot.

Allikmaa ei arvanud, et see raha on raisku läinud. «Meil on ikkagi olemas väga väärtuslik krunt, millel on detailplaneering. Julgen arvata, et täna Eestis kõneksolevatest projektidest on see üks erakordselt kvaliteetne projekt, sel kõigel on suur väärtus,» leidis ta. «Kui võrrelda Kunstiakadeemia või ERMi projekti maksumust, siis on näha, et meie oma maksab 2-3 korda vähem. Selles osas on meil õnnestunud saada väga head lepingud.»

Seda, kas kogu arendus tuleks nüüd müüki panna või alles hoida, peab ERRi nõukogu arutama ja otsustama.

«See säilib 5-10 aastat. Jutud, et arhitektuurne projekt vananeb, ei päde. Maju ehitatakse 50 ja 100 aastaks. Tehnoloogilised lahendused ehk pisut muutuvad, aga mitte muu,» leidis ERRi juht.

Esialgu pole ka tehtud otsust, mis saab Tuisu tänaval asuva krundiga. Praegu tuleb selle krundi eest maksta vaid maamaksu.

Allikmaa sõnul tuleb nüüd järgmise sammuna otsustada, mida ERR üldse oma arenguks teha saab, sest praegusedki majad vajavad hädasti kapitaalremonti. «Tuleb saada selgusele, kui palju raha poliitilise otsuse tagajärjel rahvusringhäälingu arenguks eraldatakse. Kui seda on piisavalt, et suudame olemasolevad kinnistud korda teha selliselt, et tekivad kaasaegsemad lahendused kasvõi selleks, et uudised kokku ühtedesse ruumidesse kolida, või selleks, et tootmispindu juurde ehitada, siis oleks mõistlik Tuisu tänava kinnistu realiseerida koos selle detailprojekti ja projektiga,» pakkus Allikmaa.

«Aga kui selgub, et riigil lähema 5-10 aasta perspektiivis pole võimalik panustada ka nende kinnistute parandamisse, siis oleks äärmiselt rumal lihtsalt see vara ära müüa, mis seal on,» arvas ERRi juhatuse esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles