TV3: Saaremaad külastas haruldane lennuk Douglas DC-3

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Douglas DC-3
Douglas DC-3 Foto: TV3 / Seitsmesed Uudised

Hiiumaa ja Saaremaa elanikel oli võimalus näha lendamas masinat, mida iga päev ei ole võimalik kohata. 70-aastane lennuk kõlab väga vanana, kuid suur armastus paneb ka selle lendama.

Saartele tõi lennuk 23 Rootsi lennuveterani ja nende pereliiget, kes seda lennukit huvisõitudeks kasutavadki, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Ka lennuk ise annab veteranimõõdu välja. 1943. aasta Douglas on sõja-aastate toodang ja nii olid tema esimesed eluaastad üsna tulised.

Lennuklubi omanik Lars Cedwall rääkis, et lennuk alustas sõjaväeteenistust kohe pärast seda, kui ta Kalifornias tehases valmis tehti. «Ta saadeti Põhja-Aafrikasse ja osales sealsel missioonil. Siis järgnes ta liitlastele Euroopasse, Saksamaale ja oli seal ka rahu sõlmimise ajal.»

Kuigi lennukit ei kasutatud ründamiseks või pommitamiseks, on koos meeskonnaga 24 inimest mahutav lennuk isegi pihtasaamist talunud ning tema käigushoidmine on midagi muud kui tänapäevase lennuki omamine.

«Vana lennuk on vana lennuk. See on nagu vana auto. Sa ei saa seda kohelda nagu uut autot. Sa pead sellesse panema kogu oma hinge,» rääkis Cedwall.

Lennuk suudab järjest lennata kuni 10 tundi, aga kuna kiirus on vaid 260 km/h jõuaks niimoodi vaid Barcelonasse. Tänapäevane lennuk lendaks selle maa kolm korda kiiremini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles