Mures lapsevanemad ummistavad sotsiaalkindlustusameti infotelefoni

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed.
Koolilapsed. Foto: Peeter Langovits

Lastetoetuse maksmise korrast teadmatud lapsevanemad ummistavad igal aastal sotsiaalkindlustusameti infotelefoni liinid.

Sotsiaalkindlustusameti infoteeninduse osakonna juhataja Inna Aarensi sõnul saavad nad igal aastal juulis sadu kõnesid, kus lapsevanemad soovivad teada, miks pole pangakontole laekunud tavapärane lastetoetus.

Nimelt makstakse lastetoetust tingimusteta kuni lapse 16-aastaseks saamiseni, seejärel saavad toetust aga lapsed, kes õpivad.

Kuid kui laps lõpetab põhikooli, gümnaasiumi või kutseõppeasutuse, lõpetatakse peretoetuste maksmine kooli lõpetamisele järgnevast kuust, milleks on juulikuu. 

Sellest on ka tingitud, miks lapsevanemad sotsiaalkindlustusametiga ühendust võtavad.

Aarensi sõnul avaldab amet küll aasta-aastalt sellekohase teate nii maakondlikes kui ka piirkondlikes ajalehtedes ning ameti koduleheküljel, kuid suvel ja septembris hakkavad telefonid siiski helisema.

Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Juta Saareveti sõnul otsivad nad praegu koostöös haridusministeeriumiga veel võimalusi, kuidas info lapsevanemateni viia. Jutuks on näiteks olnud e-kooli kasutamine.

«Eks meie kõigi huvi on, et lapsevanemad teaks muutusest ja ei muretseks,» sõnas Saarevet.

Pensioniametid kontrollivad iga uue õppeaasta alguses õppimistingimuse täitmist haridusameti õppurite registri alusel ja toetuse maksmisperiood määratakse antud õppeaasta lõpuni.

Õpingute jätkamise korral samal kalendriaastal õppeasutuses, kus õppimine annab õiguse peretoetustele, makstakse pärast Eesti Hariduse Infosüsteemist õpingute jätkamise kohta andmete saamist toetusi tagasiulatuvalt toetuste maksmise lõpetamisest kuni uuesti õppima asumiseni.

Lapsetoetuse suuruseks iga lapse kohta on 19,18 € kuus, kui peres on üks või kaks last. Kui peres on kolm või enam last, siis alates kolmandast ja iga järgneva lapse kohta makstakse lapsetoetust 57,54 € kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles