NATO arutab sõjaväes naiste osakaalu suurendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil USA sõdurid Bagdadis.
Pildil USA sõdurid Bagdadis. Foto: SCANPIX

NATO riigid peaksid suurendama naiste osakaalu sõjaväelaste seas ja parandama nende kaitsealaseid karjäärivõimalusi, leidsid alliansi ametnikud teisipäeval Sofias peetud konverentsil.

«Olgu tegemist konflikti lõpetamise, ülemineku juhtimise või riigi ülesehitamisega – maailm ei saa enam lubada endale poole elanikkonna eiramist,» ütles USA asekaitseminister Euroopa ja Euraasia küsimustes Marie Yovanovitch.

Bulgaaria pealinnas toimuvast konverentsist võtab osa üle 90 kõrge kaitse- ja julgeolekuametniku 21 NATO liikmesmaalt ja partnerriikidest. Kõne all on naiste panus sõjaväes nii sõdurite kui otsustajatena.

Yovanovitch tõstis esile naiste unikaalse rolli rahuläbirääkimistel ja sugude ning vähemustega seotud konfliktide lahendamises.

Ta ütles, et naissõdurite osakaalu suurenedes tuleb anda neile võimalus karjääriredelil edeneda.

Bulgaaria kaitseminister Anju Angelov hoiatas eelarvamuste eest, mis valitsevad ikka veel relvajõudude komandöride seas naiste arvu ja positsioonide osas, mida tuleks neil lasta sõjaväes hõivata.

NATOs sooperspektiividega tegelev Hilde Segers ütles, et esmalt tuleks püüelda selle poole, et naissõdurid ei «stagneeruks» alamatel auastmetel, vaid neile antaks võimalus end täiendada ja kõrgemale positsioonile tõusta.

NATO andmetel ulatub naiste osa liikmesriikide armeedes 20 protsendist Ungaris 2,1 protsendini Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles