Põrgupõhja retke võitis Scoutspataljoni meeskond

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid. Pilt on illustratiivne.
Sõdurid. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

12-15. juulini toimunud sõjalis-sportliku võistluse Põrgupõhja retk võitis Scoutspataljoni I meeskond.

Teise koha saavutas Kõrgem Sõjakool ning kolmanda koha sai võistkond Päästearmee. Kokku osales retkel 12 võistkonda.

Põrgupõhja Retke trass oli seekord 80 kilomeetri pikkune. Rapla- ja Pärnumaal toimuv sõjalis-sportlik üritus on mõeldud metsavendade võitluse mälestamiseks.

Põrgupõhja Retk eristub tänaseks juba ajalooks saanud Erna võistlusest sellega, et eelvalikut meeskondade osas ei toimu ja rajale pääsevad kõik.

Oma näitusega on väljas tuntud ellujäämisoskuste instruktorid Harry Sepp Rootsist ja Erki Vaikre MTÜ-st Estlander. Ka retke ülesehitus ja kontrollpunktides lahendatavad ülesanded panevad rõhu ellujäämisoskustele.

Retke seltskondlikus osas peeti rahvapidu, millel ajalooklubi Frontline ja Läti külaliste poolt lavastati metsavendade lahing Punaarmeega.

Sel aastal avati retke raames Mihkli kalmistul metsavend Mihkel Havi ja tema võitluskaaslaste mälestuseks hauatähis.

23. juunil 1949. a. ründas julgeoleku ministeeriumi Läänemaa osakonna operatiivgrupp Pärnumaal praeguse Koonga valla territooriumil Tarva lähedal 8 km kaugusel endisest Rootsi raudteejaamast soos metsavendade laagrit.

Tekkinud tulevahetuse käigus hukkus 6 metsavenda - Mihkel Havi, Jaan Kangur, Artur Lõhmus, Arnold Paltson, Anton Sooaru ja Jaan Vaher. Tookord jättis julgeolek tapetud küll punkriasemele, kuid 2001. aastal maeti langenud metsavendade säilmed ümber Mihkli kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles