Augustist muutub osa tervishoiutooteid odavamaks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliinipump.
Insuliinipump. Foto: Sille Annuk

Sotsiaalminister allkirjastas eelnõu, mille kohaselt paraneb alates 1. augustist puude leevendamiseks kasutatavate tervishoiutoodete kättesaadavus.

Puudega isikute jaoks muutuvad käibemaksumäära alanemise võrra soodsamaks täiendavad insuliinipumba tarvikud, trahheostoomia hooldusvahendid, uriinipidamatuse takistamiseks ette nähtud tooted ning sõidukite ja arvutite varustus.

Soodusmääraga käibemaksustatud toodete hulka lisatakse ka koeliimid, mida kasutatakse operatsioonidel veritsuse takistamiseks. Rasestumisvastaste vahendite tootegruppi täiendatakse polüuretaanist kondoomidega – praegu on soodsama käibemaksuga saadaval vaid lateksist kondoomid, kuid kuna eesmärk on soodustada rasestumisvastaste toodete kättesadavust sõltumata nende materjalist, on põhjendatud ka polüuretaanist toodete soodsama määraga maksustamine.

Eelnõuga korrigeeritakse ka mõnede toodete tollikoodid, mis on Euroopa Komisjoni välja antavas kaupade nomenklatuuris muutunud.

Määrust ajakohastatakse pidevalt, võttes arvesse tehnoloogia arengut, laekunud ettepanekuid ja muud.

Ühist käibemaksusüsteemi käsitleva Euroopa Liidu direktiivi kohaselt on lubatud liikmesriikidel vähendatud käibemaksumääraga maksustada farmaatsiatooteid, mida kasutatakse tervishoius haiguste ennetamiseks ja raviks, ning meditsiiniseadmeid ja abivahendeid, mida kasutatakse puude leevendamiseks või ravimiseks ja mis on mõeldud puudega isikute isiklikuks tarbeks.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on määruse rakendamisest tekkivad kulud seotud soodsama käibemaksu rakendamisega.

Seni on koeliime, polüuretaanist kondoome, insuliinipumbatarvikuid, stoomihooldusvahendeid, uriinipidamatuse takistamise geelimplantaate ja paelu maksustatud 20protsendilise käibemaksuga, kuna puudus nende kood. Määruse jõustumisest hakkab nende müügist laekuma 11 protsenti vähem käibemaksutulu riigikassasse.

Määruse rakendamisest ei teki otsest tulu, küll aga paraneb patsientidele toodete kättesaadavus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles