Politsei: Lillo ja Michal ei saanud erikohtlemise osaliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal keskkriminaalpolitsei territooriumil.
Kristen Michal keskkriminaalpolitsei territooriumil. Foto: Martin Šmutov

Keskkriminaalpolitsei kinnitusel ei osutatud eile kahtlustuse saanud justiitsminister Kristen Michalile ega riigikogu liige Kalev Lillole erikohtlemist kui neil lubati autodega siseneda hoone töötajatele mõeldud parklasse.

 Eile keskkriminaalpolitseis kahtlustusega tutvumas ja ütlusi andmas käinud Michal ja Lillo said oma autodega sõita Tööstuse tänaval asuva politseihoone väravatega ümbritsetud maa-alale. Michali ametiauto Škoda seisis koos sohvriga seitse tundi keskkriminaalpolitsei töötajatele mõeldud parklas, mida ühelt küljelt piiras ka elektrivooluga aed. Ajakirjanikud ja fotograafid said olukorda kõige paremini kajastada just elektrikarjuse tagant. Michali ja Lillo autode jaoks käis väravaid avamas politseitöötaja.

Enne Michalit ja Lillot samas hoones tunnistajana käinud reformierakondlane Taavi Rõivas sisenes politseimajja peauksest ning jalgsi. Mai lõpus Reformierakonda teadmata allikast pärit rahaga toetamist tunnistanud Silver Meikar sisenes prokuratuuri ütlusi andma minnes Wismari hoonesse peauksest ega parkinud töötajatele mõeldud alale. Seda ei teinud ka talvel kaitsepolitsei Toompuiestee majas ülekuulamisel käinud keskerakondlastest riigikogu liikmed Priit Toobal ja Ester Tuiksoo.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler põhjendas politsei eilset sellist käitumist viidates «taktikalistele kaalutlustele.»

«Erikohtlemist sellega ei kaasnenud. Nii on tehtud enne ja tehakse vajadusel ka edaspidi,» sõnas ta.

Keskkriminaalpolitseisse oli Michal kutsutud kui eraisik ja endine Reformierakonna peasekretär, kuid ametisõiduki kasutamise reeglite vastu ta ei eksinud.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv kinnitas, et vastavalt 1997. aastal vastuvõetud valitsusasutuste ametiautode kasutamise seadusele on ministritel õigus ametiautot ja autojuhti vajadusel kasutada ka väljaspool ametikohustuste täitmist ehk isiklikeks sõitudeks.

Reformierakonna eelmine peasekretär, justiitsminister Kristen Michal ning varem erakonna büroos töötanud riigikogu liige Kalev Lillo kutsuti eilseks keskkriminaalpolitseisse, et neile ametlikult kahtlustus esitada ning nad kahtlustatavatena üle kuulata. Michal veetis ülekuulamisel üle seitsme tunni ning lahkus keskkriminaalpolitsei hoonest alles õhtul kell 22. Lillo kasutas pärast kahtlustusega tutvumist oma seaduslikku õigust ning keeldus ütluste andmisest ning viibis keskkriminaalpolitseis eile keskpäeval vaid 40 minutit.

Riigiprokuratuur alustas pärast reformierakondlase Silver Meikari arvamusloo ilmumist Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mis käsitleb erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumist. Kriminaalasja uurimisasutuseks määras prokuratuur keskkriminaalpolitsei.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Ettepaneku annetused Meikari nimele vormistada tegi tema sõnul Kristen Michal ning raha vahendajaks oli Kalev Lillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles