Suitsiidirünnakus langes kolm NATO sõdurit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Afganistani sõdurid eile Khosti provintsis valvamas meest, keda kahtlustatakse mässuliste pommide kaugjuhtimisega plahvatama panemises.
USA ja Afganistani sõdurid eile Khosti provintsis valvamas meest, keda kahtlustatakse mässuliste pommide kaugjuhtimisega plahvatama panemises. Foto: SCANPIX

Topeltsuitsiidirünnak Ida-Afganistanis Pakistani piiri äärde jäävas Kunari provintsis Asad Abadis nõudis täna kolme NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) sõduri elu, teatab AFP. Uudisteagentuur märgib, et kuigi ISAFi esindajad pole teatanud langenute rahvust, moodustavad enamiku seal teenivatest NATO sõdureist ameeriklased.


Kohaliku politseiülema Mohammad Aywaz Naziri sõnul lasid suitsiidivesti kandnud terroristid end õhku ajal, kui sõjaväelased olid teel kuberneri juurde. Surma sai ka veel üks afgaan.

Verine oli ISAFi jaoks ka eilne päev. Enne koidikut plahvatas Kabuli eeslinnas kaugjuhtimisega pomm väikebussi all, mis nõudis üheksa tsiviilisiku elu. Afganistani president Hamid Karzai ütles seda rünnakut hukka mõistes: «Terroristid, kes panevad pomme üldkasutatavatele teedele püha ramadaani kuu ajal, võttes sihtmärgiks ja tappes süütuid moslemi tsiviilisikuid, pole kahtlemata ei moslemid ega afgaanid.»

Mõned tunnid hiljem ründas NATO baasi Logari provintsis veokil suitsiiditerrorist. Afganistani politsei teatel sai viga vähemalt 17 tsiviilisikut ja kolm sõdurit.

Kabuli lähistel Kapisa provintsis sattusid eile hommikul Talibani varitsuse otsa ühiselt väljas operatsioonil olnud Prantsuse ja Afganistani sõdurid. Järgnenud tulevahetus nõudis ühe Prantsuse sõduri ja umbes kümne Talibani mässulise elu.

Eilse päeva lõpetas Ida-Afganistanis järjekordne rünnak, kus koalitsioonisõdurite vastu pöördusid Afganistani sõjaväe vormis mehed. Langes üks USA sõdur. Mõlemad ANA vormis ründajad võeti vahi alla, siiani pole veel avalikustatud, kas nad võisid olla seotud Talibaniga.

AFP andmeil on Afganistani politseinike ja sõjaväelaste rünnakuis tänavu surma saanud vähemalt 30 NATO sõdurit. Kuigi Taliban on paljude nende rünnakute eest vastutuse võtnud, on leidunud ka mitmeid vastasseise, kus põhirolli on mänginud afgaanide ja liitlassõdurite kultuurierinevustest ja olmesuhtlusest tekkinud antipaatia.

Kokku on veebilehe icasualties.org andmeil tänavu Afganistanis elu jätnud vähemalt 281 NATO sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles