Nestor: laste sidumine pensioniga sündide arvu ei suurenda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelised soovivad vanavanematele oma päeva.
Rohelised soovivad vanavanematele oma päeva. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ei pidanud Indrek Neivelti ideed laste arvu ja pensioni suuruse sidumisest eriti innovatiivseks, öeldes, et see kehtib meil praegugi. Laste arvukusele tema hinnangul see aga mõju ei avalda.

«Mul on väga kahju, aga Indrek Neivelt ei ole vist meie riikliku pensionisüsteemiga kursis. Nimelt arvestatakse pensioni määramisel ka praegu sellega, kas inimene on kasvatanud lapsi või mitte - tõsi, seda lisa saab vaid üks vanem,» ütles Nestor.

Pensionisaajale arvestatakse kaks täiendavat staažiaastat iga lapse eest, keda ta on vähemalt kaheksa aastat kasvatanud. «On isegi kahetsusväärseid juhtumeid, et lahku läinud paarid käivad kohut selgitamaks, kumb on tegelikult last kasvatanud,» rääkis Nestor.

Tema sõnul ei ole midagi ebatavalist meie pensionisüsteemis, mis on ühe kolmandiku osas kõigile võrdne ja sõltub kahe kolmandiku osas inimese panusest ehk töötatud aastast ja palgast. «Mujal riikides on see samasugune.»

Kuidas päästa sotsiaalkindlustuse tulevik?

Indrek Neivelt käis idee siduda riikliku pensioni suurus üles kasvatatud laste arvuga ja sellega, kas need lapsed töötavad Eestis või välismaal, rahandusministeeriumis toimunud majandusliidrite arutelul Eesti sotsiaalkindlustuse tulevikust. Nimelt toodi seal välja, et juba aastal 2025 ületavad haigekassa väljaminekud tulusid ning riik satuks suurde hätta, kirjutas Eesti Ekspress.

Neivelti ettepanek pensioni suuruse sidumist laste arvuga kandis lihtsat ideed - mida rohkem on ühes põlvkonnas tööinimesi, seda kergem on riigil nende maksude arvelt vanemat põlvkonda ülal pidada.

«Seda teemat pensionikindlustusega ära ei lahenda,» leidis Eiki Nestor.

«Need meetmed, mis tõstaksid sündimust ja parandaksid pensioni- ja tööealiste vahekorda, on asi, kus pensioni suurusega kuidagi edasi ei jõua. 20-30-aastased ei mõtle veel eriti pensionile, näete, Neivelt isegi on nii noor mees, et ei tea, et meie süsteem sellega arvestab,» märkis Nestor.

Tema sõnul on nii mitmes Põhja-Euroopa riigis kui ka Eestis tehtud uuringud näidanud, et palju paremini mõjutab sündimust töö- ja pereelu parem ühitamine: «Võimaluste loomine, et naisel oleks lihtne jääda koju, minna tagasi tööle, jääda uuesti koju ja tööle minna,» kirjeldas Nestor. «Et kui naine on aasta kodus olnud ja tahab uuesti musi punaseks teha ja tööle minna, oleks tal kohe olemas lasteaiakoht,» tõi ta näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles