Kesknädal avaldas taas detaile Savisaart puudutavast rahapesu kriminaalmenetlusest

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte 22. augusti Kesknädalast
Väljavõte 22. augusti Kesknädalast Foto: www.kesknadal.ee

Keskerakonna ajaleht Kesknädal kirjutas täna jälle partei esimeest Edgar Savisaart puudutavast kriminaalmenetlusest ja avaldas ka info, et erakondlased Lauri Laasi ja Aadu Must esitasid kaebuse Reformierakonna suhtes.

Kesknädalas kirjutatakse, et neljaleheline kaebus Edgar Savisaare peale läks Šveitsi teele uurimise neljandal tööpäeval.

Eestist saabunud kirja sissejuhatusele järgnes ülevaade, millega on Savisaar Tallinnas hakkama saanud ja väidetavalt on linnapea mestis ärimees Aleksandr Kofkiniga.

Eesti prokurör teatas Šveitsi kolleegile, et Savisaar võis olla saanud Kofkinilt ebaseaduslikult raha (pistist/altkäemaksu) vorstiputkade ja hotelliehituse soosimise eest.

Pöördumises tuuakse välja, et Kofkini toidukioskit käis Savisaar avamas isiklikult ja lisaks laiendati linnavolikogu otsusega Kofkinile kuuluva Grand Hotel Tallinn hoonetekompleksi ja rajati veepark ning anti välja Old Town Garden hotelli ehitusload ja kasutusluba.

«[...] on piisavalt alust arvata, et Tallinna linnapea Edgar Savisaar võib olla saanud Aleksandr Kofkini käest ebaseaduslikult raha (pistist/altkäemaksu) selle eest, et võita kioskite konkurss, püstitada kooskõlastuseta kioskid ning need tagantjärele seadustada,» kirjutati Kesknädala väitel kirjas. «Samuti selle ees, et lihtsustada hotelliehituse käiku ning seadustada kõrvalekaldeid ehitusnõuetest. Need asjaolud võimaldavad kahtlustada Tallinna linnapea Edgar Savisaart pistise/altkäemaksu võtmises, milline tegu on Eesti karistusseadustiku mõttes kuritegu.»

Edasi kirjeldati üksikasjalikult sedagi, kuidas ja kust on Savisaar laenu saanud Siim ja Sulev Seppiku firmade kaudu. Jutt käis 173 000 eurost, mille laenamise deklareerimisega hilinemise eest Savisaart trahviti.

Kesknädal meenutas, et riigikogu liikmed Lauri Laasi ja Aadu Must (mõlemad Keskerakonnast) saatsid riigiprokurör Norman Aasale kuriteoteate, sest nad olid lugenud 30. mail Äripäevast selle kohta, kuidas Reformierakonna varifirma Fidenter OÜ salapärane investor peidab end Šveitsi pangas asuva konto abil. Mehed palusid, et õiguskaitseorganid uuriksid võimalikku rahapesu.

Kesknädala avalikustas nüüd riigiprokurör Heili Sepa vastuse, et seekordsest avaldusest eraldi kriminaalasja ei tule. Küll aga otsustas Sepp need materjalid lisada nn Meikari kriminaalasja juurde, mis käsitleb samuti Reformierakonna rahastamisallikate varjamist.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kirjutas 18. juulil Kesknädalas, et pöördus oma sõnavabaduse ja võrdse kohtlemise põhimõtte tagamiseks inimõigusorganisatsioonide poole, et saada selgitusi rea asjaolude kohta, kus valitsuse institutsioonid ja õiguskaitseorganid on opositsioonitegelasi tema sõnul põhjendamatult rünnanud.

«Laekunud on informatsioon, mille kohaselt Eesti prokuratuuri korrespondentsis välisriigi ametivõimudega on mulle omistatud menetlusõiguslik staatus. Olen teada saanud, et minu isikut käsitletakse nendes dokumentides «kahtlustatavana» ja isegi «süüdistatavana». Nimetatud staatust ei saa isikule Eesti seaduste järgi omistada ilma tema teadmata ja vastavaid ametlikke süüdistusi esitamata,» kirjutas Keskerakonna esimees Kesknädalas.

25. juulil kinnitas Põhja ringkonnaprokuratuur, et on alustanud Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega seotud kriminaalmenetlust rahapesu käsitleva paragrahvi alusel.

Varem oli prokuratuur teatanud, et kriminaalasi on olnud Põhja ringkonnaprokuratuuri menetluses juba mõnd aega ning selle käigus on esitatud Šveitsi õiguskaitseorganitele õigusabitaotlus.

Samal päeval teatas Keskerakond, et 1997. aastal Šveitsis asutatud fond, mille tegevuse vastu kaitsepolitsei partei esimehe Edgar Savisaare sõnul huvi tunneb, ei ole erakonnaga seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles