Kahekordne kiiruseületamine koolide juures pole midagi ebatavalist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees käis Tallinna koolide juures autode kiirust mõõtmas ja selgus, et mitmel vöötrajaga lõigul, kus liiguvad lapsed ja kus tohib sõita kuni 30 km/h, leidub üle 60 km/h kihutavaid sõidukeid küll ja veel.

Koolialguse eel suurendas politsei asulasisest liiklusjärelevalvet ning andis möödunud nädala lõpus ka ajakirjanikele kasutada kiirusmõõteseadmed, et nad saaks jälgida liiklusreeglitest kinnipidamist koolide lähistel. Otsustasime võtta ette kolm Tallinna kooli – Linnamäe vene lütseumi, Läänemere gümnaasiumi Lasnamäel ja Rahumäe põhikooli Nõmmel.

Ajakirjanikele jagatud kiirusmõõtjaid politsei ise küll enam ei kasuta, kuid nad on täiesti töökorras. Mõõtmisel tuleb arvestada veapiiriga, mis on +/- 5 km/h, kuid tegelikult näitab seade reeglina ikkagi õiget kiirust.

Jõudnud Linnamäe kooli juurde, pargime auto tee äärde, kus avaneb hea vaade 30 km/h piiranguga lõigule. Seal asub vöötrada, kust lapsed sageli üle käivad. Suunanud sigaretisüütajast elektrit ammutava kiirusmõõtja esimestele meie suunas sõitvatele autodele, löövad näidikule kohe neljaga algavad numbrid.

Tõenäoliselt ei tule ühelegi autojuhile üllatuseks, et 30 km/h alas on 40 km/h ja kiiremini sõitmine suhteliselt tavaline. Siiski aeglustavad paljud autojuhid kohe, kui märkavad ühe auto aknast nende poole sihitud kiirusmõõteseadet. Kümnekonna minuti jooksul väga metsikut kihutamist sel lõigul ette ei tulegi – 48 km/h jääb laeks. Ka vöötraja ääres ootavad lapsed lastakse pikema ootamiseta viisakalt üle.

Läänemere gümnaasiumi lähistel on samuti 30 km/h ala ning vöötrada, kust lapsed bussipeatusesse liiguvad. See, et kiiruspiirang on tavapärasest erinev, ei saa küll märkamata jääda, kuna erkkollasel taustal liiklusmärgid asuvad mõlemal teeserval. Asi on vist rohkem kinni hoolimises, kui tähelepanelikkuses.

Siin sõidetakse tunduvalt kiiremini. Kiirusmõõtja näidik vilgub pidevalt 40-50 vahel. Ning 30 km/h alas saavutab lae 63 km/h sõitnud valge Audi.

Kümnekonna minuti jooksul selgub, et 60-ga ehk lubatust kaks korda kiiremini sõitjad pole eriline haruldus. Mõni ei tee kiirusemõõtmisest väljagi, kuna tegeleb samal ajal telefoniga rääkimisega, teine vahib jällegi vihaselt otsa nagu õige mees – et, mis sa, kurat, mõõdad siin. Üldiselt toob aga kiirusemõõtmise märkamine kaasa pidurdusefekti.

Rahumäe põhikool asub Vabaduse pst kõrval, kus on lubatud sõita kuni 50 km/h. Siin nii suuri kiiruseületamisi ette ei tule kui Lasnamäel, laeks jääb taas 63 km/h ning reeglina sõidetakse isegi lubatust aeglasemalt.

Tempot tõmbab alla fooriga ülekäigurada, mis üsna sageli autojuhid punase tulega peatuma sunnib. Tõsi, leidub ka paar-kolm raske jalaga liiklusgeeniust, kelle numbreid me tuvastada ei jõua, kuna nad jäävad kõnniteel astuvate esimeselt koolipäevalt naasnud laste ja vanemate varju. Otse inimeste poole aga kiirusmõõtjaga sihtida ei tohi.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Annama kinnitas, et politsei järelevalve põhirõhk läheb praegu sõidukijuhtide poolt lubatud kiirusest kinnipidamise kontrollimisele ja jalakäijate, eriti laste ohutuse tagamisele ülekäiguradadel.

Sarnaselt jaanipäevaga on politsei septembri esimesel nädalal eriti karm äärmiselt ohtlike liiklusrikkumiste puhul ning taotleb enam kui 40 km/h võrra piirkiirust ületanud või joobes juhtidele võimalusel alati aresti. Näiteks eile taotlesid Põhja prefektuuri politseinikud Harju maakohtus aresti 14 liiklusrikkujale, kes tabati nädalavahetusel kas alkoholi mõju all juhtimiselt või suurelt kiiruseületamiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles