Galerii: NATO õhuväelased Ramstein Roveril

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti õhutulejuhid harjutavad alates tänasest kuni 21. septembrini koostööd 16 NATO riigi õhuväelastega õppusel Ramstein Rover.

Täna hommikul Tšehhi lõunaosas alanud õppuse käigus lihvivad NATO riikide piloodid ja õhutulejuhid oma oskusi rahvusvahelises keskkonnas. Eestist osaleb õppusel õhutuletoetuse üksus, teatas kaitseväe peastaap.

Õppusel osalevad kaitseväelased mängivad läbi olukordi, kus maapinnal paiknevad õhutulejuhid peavad koordineerima lennuvahendite tegevust õhuruumis ja tagama maapealsetele üksustele tuletoetuse.

«Selline õppus on vajalik, et tõhustada eri liitlasriikide õhutulejuhtide ja pilootide koostööd ning süvendada arusaama üksteise tööst,» ütles leitnant Ivo Kõiv, kelle sõnul leiavad õppusel saadud kogemused rakendust õhutulejuhtide teenistuses ISAFi üksuste koosseisus Afganistanis.

Kokku osaleb õppusel üle 460 kaitseväelase 16st NATO liikmesriigist. Õppusel kasutatakse osalejariikide õhuvägede endi kohale toodud 33 lennuvahendit, teiste seas pommitajaid B-52 ja ründelennukeid A-10 Thunderbolt II ning hävitajaid F-16. Lisaks osalevad õppusel õppereaktiivid L-39 Albatros, mida kasutab ka Eesti õhuvägi.

Õppuse Ramstein Rover 2012 keskpunkt on Namesti lennubaas Tšehhi lõunaosas. Lisaks hõlmab õppus Libava, Boletice ja Piseki piirkondi. Õppust juhib NATO õhuvägede väejuhatus Ramsteinis.

Eesti tulejuhid teenivad ISAFi operatsioonil Afganistanis alates 2009. aastast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles