Kaitseväelased võivad eripensioni säilimises üsna kindlad olla

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peaminister ja rahandusminister ütlesid täna valitsuse pressikonverentsil, et kohtunike eripensionide kaotamine ei tähenda, nagu algaks laialdane eripensionide kaotamine. Samas teeb komisjon eripensionide mõttekuse kaalumisel pidevalt tööd.

«Eripensionide osas vaatame kahtlemata kõiki ameteid, et kas eripension on põhjendatud. Aga kiireid otsuseid ei tule, see süsteem on väga keeruline,» ütles komisjoni kuuluv rahandusminister Jürgen Ligi.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on eripensionid tekkinud mitte ühekorraga vaid on ükshaaval aastate jooksul, nende kaotamine ühe aktiga ei ole mõeldav. Nende kaotamise üheks eelduseks on see, et kasutusele võetakse kutsealane kindlustus.

Ansipi sõnul võivad eripensionide säilimises end kõige kindlamalt tunda kaitseväelased.

«Kui teiste riikidega võrrelda, siis Eestis on eripensione mõnedes valdkondades rohkem kui teistes,» arutles peaminister. «Euroopat iseloomustab valdavalt see, et riikides on olemas kaitseväelaste eripensionid ja ma ei arva, et igal pool nad on lihtsalt liigne kulu. Mõnes valdkonnas on eripensionid põhjendatud,» ütles Ansip.  

Järgmise aasta esimeses pooles alustatakse kohtunike eripensionide kaotamisega. Reform peaks välja nägema nii, et eripensionid kaovad uutele kohtunikele. Juba ametis olevate kohtunike pensionid indekseeritakse.

«Seda tehakse selleks, et pensionitõus oleks mõistuspärane ka tulevikus. Et ka teoreetiliselt oleks välistatud, et inimene hakkab pensioni rohkem saama kui töötav kohtunik palka. Paraku praegune süsteem selliseid võimalusi ei välista,» põhjendas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles