ERR: uus looduskaitseseadus teeb osale õigusjärgsetest omanikest meelehärmi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikokku saadetud uue looduskaitseseaduse järgi saab piirangutega maid riigile edaspidi vaid müüa ning kaob maade vahetamise ja tasaarveldamise võimalus, kannatajaks jäävad aga õigusjärgsed omanikud, kes on juba võtnud vastu piirangutega maa, sest nende maamüügiavaldused lükkab riik järjekorra lõppu.

See puudutab eelkõige represseerituid, kes on vastu võtnud neile tagastatud looduskaitsealuse maa ja keda on Eestis paar tuhat, vahendab ERR Uudised.

Erinevus on selles, et uue seaduse järgi lahendatakse tagastatud maade riigile müümise taotlused pärast kõigi teiste avalduste lahendamist, müügijärjekorras on aga hetkel 380 avaldust.

Keskkonnaministeeriumi kantsleri Rita Annuse sõnul on siiski võimalus, et kui tagastatud maa omanikule ei antud teada, et maal on piirangud, siis neid järjekorra lõppu ei lükata.

Ehkki advokaadid on uue looduskaitseseaduse puhul esitanud järelepärimise ka õiguskantslerile, küsides, kas plaanitav seadus ei riiva inimeste põhiõigusi, saatis valitsus eelnõu riigikokku seda vastust ära ootamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles