Korobeinik autokompensatsioonist: ma olen Eesti riigile maksudena miljoneid maksnud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Korobeinik
Andrei Korobeinik Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu liige Andrei Korobeinik, kes väidetavalt rendib maksumaksja raha eest auto enda firmalt, omamata sealjuures juhtimisõigust, leidis oma Facebooki-lehel, et tal on täielik õigus niimoodi käituda.


«Kui kasutan riigikogu kuluhüvitisest 500 eurot auto peale, siis see on suur uudis. Kuluhüvitise määr on umbes 1000 eurot kuus ja lisaks ka 700 eurot eluasemekompensatsiooni. Neid ma ei kasuta - telefon, koosolekud, Tallinna korter jne on minu enda kulu,» kirjutas poliitik.

«Kümme aastat enne riigikokku tulekut olen veetnud erasektoris ja Eesti riigile maksudena maksnud umbes kaks miljonit eurot - see on riigikogu liikme pea 40 aasta palgafond. Erasektoris on reeglid lihtsad: eelistada tuleb optimaalset lahendust - pole mõtet maksta rohkem, kui saab ka soodsamalt. Avalikus sektoris on reeglid selgelt keerulisemad,» tõdes Korobeinik oma postituses.

Nii nagu varem ajakirjanduse puhul, ignoreeris Korobeinik nüüd ka oma lehe külastajate korduvat küsimust, et kas tal siis on juhiluba või mitte. Portaal Elu24 kirjutas reedel, et
reformierakondlasest riigikogu liige Andrei Korobeinik on 2011. aasta aprillist saadik rentinud maksumaksja kulul sõiduautot Honda Accord kogusummas 16 800 eurot, mis kuulub tema enda firmale Rate Solutions OÜ-le.

Rahvasaadiku esitatud arvete alusel on sõiduki rendiga seotud kulud hüvitatud igakuiselt 500 euro väärtuses, mis ümbersõnastatult tähendab, et saadik on endale nimetatud summas kuupalka lisaks tekitanud. Riigikogu liikme kuupalk on 3380 eurot.

Elu24-le rääkis Korobeinikule lähedal seisev isik justkui riigikogu liikmel polevatki juhtimisõigust. Allika kinnitusel olevat Korobeinik lühemad vahemaad linnapiires jala liikunud või siis taksot kasutanud. «Võimalik, et mingiteks sõitudeks kasutas autot ka tema elukaaslane,» rääkis allikas ning kinnitas, et Korobeinikul pole juhiluba, ning et mees ei oska autotki juhtida.

Maanteeameti liiklusregistri büroo teatel Korobeinikul puudub Eestis väljastatud juhtimisõigust kinnitav dokument, kuid see ei välista, et tal võiks olla mõnes teises Euroopa Liidu liikmesriigis või mõnes kolmandas riigis väljastatud juhiluba.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles