Riigikogulane Kundla: valitsuse langemist ma praegu ei toeta

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kundla
Jaan Kundla Foto: Toomas Huik

Parteidesse mittekuuluva ja seetõttu erakondadest sõltumatu riigikogulase Jaan Kundla sõnul ei toeta ta praeguse valitsuse mahavõtmist, sest see tekitaks segaduse ja oleks riigile kahjulik.

Jaan Kundla, 101-liikmelise riigikogu praegune seis näitab, et vähemusvalitsusel (Refromierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit) on 50 häält. Teie hääl lisaks ja toetus oleks üle poole, ehk et võite praeguses keerulises olukorras olla valitsuse päästerõngas. Kas teie käest on juba küsitud ka, kas toetate näiteks negatiivset lisaeelarvet, mida valitsus tahab heaks kiita?

Jutuajamisi ja rääkimisi on olnud ühe ja teisega.

Mis te siis sellest negatiivsest lisaeelarvest arvate?

Esialgse info põhjal arvan, et tõenäoliselt tuleb see ära kinnitada.

Teada on ka see, et lisaks esitatud 3,4 miljardi krooni suurusele kärpele tahavad valitsusparteid kokku hoida veel 2,7 miljardit krooni.

Puuduoleva 2,7 miljardi kohta pole mul andmeid ja selle kohta pole mult arvamust ka küsitud. Aga selle 3,4 puhul arvan praeguse seisuga küll, et toetan seda.

Valitsusliit on siis kombanud, mida meelt olete?

Mitte ainult. Mõlemad pooled on uurinud. Rääkimisi on palju olnud. Kui peaministri umbusaldamine oli, siis taheti ka minu toetust, kuid ma ei andnud allkirja ega ka hääletanud. Pidasin toona silmas ja arvan ka praegu, et hetkel kogu valitsuse väljavahetamine tooks kaasa suure segaduse. Riigile oleks see kahjulik. Samas rõhutan, et olen praegu sellel seisukohal. Iga päev toob uudiseid ja võib ka uusi seisukohtasid tuua.

Kuhugi parteisse pole plaaninud astuda?

Ei, praeguse seisuga küll mitte.

Mida töölepinguseaduse muutmisest arvate?

See on raske küsimus. See vajab veel tõsisemat läbitöötamist kui negatiivne lisaeearve. See on keerulisem asi.

Tulles korra intervjuu alguse juurde tagasi, siis teie häälest võib sõltuda, kas valitsusel õnnestub otsuseid vastu võtta või mitte.

Täitsa puhtast südamest ütlen, et ma pole võimuahne ega hüppa lakke sellepärast, et mu häälel nii suur kaal on. Tunnen selle taga eelkõige suurt-suurt vastutust, mida ma tegelikult ei tahaks. Ma ei ole selle situatsiooni üle õnnelik. Mõni ütleb jah, et Jaan Kundla on nüüd üle vabariigi mees, temast sõltub valitsus. Kuid kindlasti ma ei lahmi praegu ei ühe ega teise otsusega. Ma püüan asju vaadata riigimeheliku pilguga, et minu otsused oleksid riigile kasulikud. Ma ei vaata asju ühegi partei järgi.

Aga äkki on teil omal mingi idee, mida tahaksite ellu viia.Tekkinud olukorras saaksite selle äkki läbi suruda. Selle peale pole mõelnud?

Mul on ideid küll ja kindlasti ma mingi eelnõuga tulen ka välja. Näiteks pole ma rahul erakondade nii suure rahastamisega riigieelarvest. Ka eelmise negatiivse lisaeelarve ajal tegin selle osas ettepaneku. Saadud raha kasutatakse plakatite ja lollide reklaamide peale. Kui hakkab telekast mõni parteireklaam tulema, siis tahaks kohe teleka kinni panna või kanalit vahetada. Näiteks Keskerakond praegu ründab Reformierakonda sellega, et Reform lubas pensione tõsta kaks korda, kuid pole lubadust ellu viinud. Toona oli pension 3000 krooni ja lubati nelja aastaga 6000 krooni peale jõuda. Nüüd on tõstetud 4500 krooni kanti ja tegelikult on veel kaks aastat aega. Keskerakond aga ise lubas toona valimistel tõsta pensioni üle 8000 krooni ja keskmise palga lubas viia 25 000 kroonini. Kas keegi usub, et kui Keskerakond oleks meil olnud riigitüüri juures, et siis meil oleks keskmine palk olnud 25 000 krooni ja üle 8000-kroonine pension. Naerukoht.

Kas peaks erakondadele andma vähem raha või kogu süsteemi muutma?

Pikas perspektiivis peaks süsteemi üldse ümber tegema, kuid praeguse eelarve juures on teemaks raha vähendamine. Minu ettepanek eelmine kord oli, et 90 miljoni krooni asemel eraldataks 45 miljonit krooni. See annaks siiski tähelepanuväärse kokkuhoiu. Praegu ju räägitakse läbi igat miljonit ja kümnest miljonist - teemaks on olnud koolitoit, erinevad toetused. Kui sellises olukorras läheb 90 miljonit mingiks jamaks, siis see on rahva raha häbematu raiskamine.

Aga kui teete ettepaneku ja valitsus ei nõustu sellega, kas siis ei toeta enam lisaeelarvet?

Ei. Nii jäik ma pole, selliseid tingimusi ma ei sea. Ma olen ikka kogu aeg rõhutanud seda, et valitsuse kukutamise poolt ma praegu ei ole. Lepin ka sellega, et erakondade rahastamist vähendatakse 7 protsenti.

Mida arvate tulumaksu tõstmisest?

Mul ei ole kindlat positsiooni selles osas. Üldiselt ma arvan, et tulude poolt tuleks kindlasti tõsta, ainult kulude kärpimisest ei piisa.

Peaminister on küll seda meelt olnud, et pensione valitsus langetama ei hakka, kuid see idee on siiski läbi käinud. Mida sellest ideest arvate?

Pensionide langetamisele olen ma kindlasti vastu, sellele plaanile minu häält küll taha ei tule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles