Võimulepe lõigub riigi kulusid karmilt

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansipi (pildil paremal) juhitud uue koalitsiooni sünd seisab põhiliselt otsuste taga, mida täna teevad  Mart Laari (vasakul) IRLi ja Karel Rüütli (keskel) Rahvaliidu volikogu.
Peaminister Andrus Ansipi (pildil paremal) juhitud uue koalitsiooni sünd seisab põhiliselt otsuste taga, mida täna teevad Mart Laari (vasakul) IRLi ja Karel Rüütli (keskel) Rahvaliidu volikogu. Foto: Mihkel Maripuu

Uue koalitsioonileppe järgi võib valitsus müüki panna riigi postifirma, loto­äri ja Tallinna lennujaama. Tulumaks ei lange enne 2011. aastat, käibemaks tõuseb 20 protsendini.



Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ja Rahvaliidu koalitsioonileppe kohaselt vähendatakse riigile mitteomase tegevuse ettevõtluse osa. Kaalutakse riigile kuuluvate äriühingute, nagu Eesti Loto, Eesti Lootsi, Eesti Posti, Sotsiaalhoolekanne, Tallinna Lennujaam ja teiste sarnaste ettevõtete või nende opereerimisõiguse müüki avalikul enampakkumisel.



Kaalutakse ka Riigi Kinnisvara ASi viimist börsile. Samas Eesti Energiat, Tallinna Sadamat ega Eesti Raudteed ei erastata.



«Need asjad on pigem idee tasemel, me oleme kriitilised ja ettevaatlikud,» lausus IRLi peasekretär Margus Tsahkna. «Esiteks pole võimalik öelda, mis on nende tegelik väärtus ja me ei tea, missugune oleks selle mõju eelarvetasakaalule.» Tsahkna sõnul on tarvis üle vaadata, mis on riigile vajalikud tegevused ja mis lisategevused.



Kuigi võimuerakonnad on korduvalt rõhutanud, et maksude tõstmine kriisi ajal ei ole kuigi mõistlik otsus, kerkib näiteks käibemaks 1. juulist 20 protsendini. Samas säilivad erisused: ravimitele ja meditsiiniseadmetele, majutusteenustele, raamatutele, töövihikutele ja perioodilistele väljaannetele jääb üheksaprotsendine käibemaks.



Tulumaksu langetamisega edasi ei minda. Selle 18 protsendini langetamine, tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 2500 kroonini ja tulumaksuvabastus esimesest lapsest lükatakse edasi aastani 2011.



Reformierakonna peasekretär Kristen Michal rõhutas, et praeguseks ei ole mitte midagi veel otsustatud. «Vastavalt paljudele uuringutele pärsivad uute töökohtade loomist otsesed maksud, nagu tulumaks ja töötuskindlusmaks,» põhjendas Michal tulumaksu samale tasemele jätmist. «Pigem tuleb vaadata tarbimise ja saastamise maksustamist.»



Seevastu ei kehtestata aastatel 2009–2011 kinnisvaramaksu ega ühtki muud uut maksuliiki. Samuti säilib eluasemelaenude intresside maksuvabastus neile, kes võtsid eluasemelaenu enne tänavu 1. septembrit.



Koalitsioonilepingu järgi jõustuvad 1. juulil töölepinguseaduse muudatused, mille kohaselt on töötuskindlustuse maksimummäär 4,5 protsenti ja töötasu asendusmäärad koondamise korral 50 ja 40 protsenti. Varem olid valitsus, tööandjate keskliit ja ametiühingute keskliit kolmepoolselt kokku leppinud, et töö kaotanule makstakse esimesed sada päeva 70 protsenti palgast ning seejärel 50 protsenti.



Otsustavaid samme võetakse ette energiasektori konkurentsivõime suurendamiseks. Nii alustatakse tuumajaama rajamise ettevalmistustega ja 2011. aastal võetakse vastu tuumajaama ehitamist reguleeriv seadus. Samuti alustatakse Eesti ja Soome vahelise teise elektrikaabli Estlink 2 ehitust.



Koalitsioonileppe teksti tõi kodulehel avalikkuse ette roheline Marek Strandberg. «Kuna osapooled ei ole soovinud seda koalitsioonilepingu teksti avalikustada, on mul sel juhul vabadus kasutada sõnavabadust ning seda ise teha,» sõnas Strandberg. «Mis lepingusse puutub, siis meie kommentaar on lihtne: arvan, et osa koalitsioonist pole olnud suuteline läbi rääkima, ning ettevõtjad haaravad selle peale peast kinni,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles