Hiiumaa Eiffeli torni kaitseks kogutakse allkirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffeli torn Reigis.
Eiffeli torn Reigis. Foto: PRIIT PULLERITS/PM/SCANPIX BALTICS

Kunstnik Raul Keller ja kunstiteadlane Rael Artel tegid avaliku pöördumise Kõrgessaare vallavalitsuse poole, paludes loobuda nõudest lammutada hiidlase Jaan Alliksoo koduõele ehitatud Eiffeli torni koopia. Pöördumisele on praeguseks oma toetusallkirja andnud 57 inimest.

Vald nõudis Eiffeli torni koopia mahavõtmist hiljemalt augusti lõpuks, sest selle konstruktsioon ei vasta turvanõuetele ja olevat eluohtlik turistidele, kes seda külastavad.

Keller ja Artel kutsuvad avalikus pöördumises üles vaatlema Reigi Eiffeli torni kui kunsti- ja kultuuriväärtusega rahvakunsti objekti ning soovitavad piirata sellele juurdepääsu nii, et see poleks külastajaile ohtlik.

«Tegemist on nii Eesti kui Euroopa kontekstis tähelepanuväärse kunstiväärtusliku puitinstallatsiooniga, milles on ühendatud internetipõhine oskusteave ja kohalik traditsiooniline materjalikasutus,» seisab pöördumises.

«Tegemist on omaalgatusliku loomingulise, positiivsest sädemest kantud ettevõtmisega, milleks on õigus igal kodanikul. Prantsuse trikoloor Eesti riigilipu kõrval objekti tipus sümboliseerib meie arvates demokraatlikke väärtusi nii rohujuure tasandil toimuvas kunstiloomingus kui kodanikualgatuses.»

Pöördumises leitakse, et torni rajamisega pole mingit kahju tehtud ei vallale ega riigile. «Vastupidi - omavahenditest finantseeritud objekt on kujunenud valla turismimagnetiks, äratades huvi ning tekitades meeldivaid emotsioone nii vallaelanikes kui külalistes.»

Seetõttu palutakse Kõrgessaare vallavalitsusel kaaluda koostöös Reigi Eiffeli autoriga erinevaid võimalusi torni külastavate turistide turvalisuse tagamiseks - näiteks trepi eemaldamine, objekti piiramine aiaga või muul moel külastajatele sulgemine.

Samuti palutakse leida võimalus Reigi Eiffeli kui ainulaadse monumentaalskulptuuri arvele võtmiseks kultuurimälestisena ning kanda see Hiiumaad külastavatele turistidele suunatud kaartidele ning reklaammaterjalidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles