Ilves kutsus ÜROd austama Gruusia territoriaalset ühtsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas reedel ÜRO peaassambleel peetud kõnes Gruusia territoriaalse ühtsuse austamise vajadust.

«Minu delegatsioon kasutab seda võimalust, et taas kord kinnitada oma selget toetust Gruusia turvalisusele ja stabiilsusele, mis põhineb iseseisvuse, suveräänsuse ja territoriaalse ühtsuse täielikul austamisel,» ütles Ilves.

Ilvese sõnul peavad ÜRO liikmesriigid toetama organisatsooni algset mõtet ja tagama ÜRO-le piisavalt ressursse, et ta saaks täita oma ainulaadset rolli rahvusvahelise turvalisuse tagamisel.

«ÜRO põhikirjas kätketud põhimõtted, sealhulgas kõikide liikmesriikide kohustus hoiduda jõu kasutamisega ähvardamisest ning jõu kasutamisest territoriaalse ühtsuse või mis tahes riigi poliitilise iseseisvuse vastu, peavad jääma Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni tegevuse peamiseks alustalaks. ÜRO peab olema kohal pingekolletes, kus ta saab oma abi pakkuda,» lausus Eesti riigipea.

Ilves rõhutas ka rahvusvahelise üldsuse rolli Afganistani abistamisel ja märkis, et Eesti on üks riikidest, kes on pidevalt suurendanud oma sõjalist ja tsiviilpanust Afganistanis.

«Olen veendunud, et ÜRO toetatud rollil ja suuremal kohalolekul kogu riigis on positiivne mõju arengutegevuste koordineerimisele, mis omakorda toob rohkem vabaühendusi ja teisi rahvusvahelisi organisatsiooni sellesse piirkonda,» sõnas president.

Ilves juhtis ÜRO peaassamblee tähelepanu sellele, et peale riigisiseste ja -väliste konfliktide on tekkinud uued ja asümmeetrilised piire ületavad ohud, näiteks internetist põhjustatud oht.

«Küberohtu ei tohi alahinnata, sest see ei ohusta mitte ainult eluliselt olulisi IT-süsteeme, vaid kõiki riike. Sel ajal, kui arvutitehnoloogia areneb kiiresti, oleme tunnistajaks ka ärevusttekitavatele ning palju kurjakuulutavamatele sündmustele - küberrünnakud muutuvad üha keerulisemaks ning neid kasutatakse järjest sagedamini. Seega on vaja nii valitsuse kui erasektori heatasemelist koostööd, et omandada palju tõhusamad oskused end seesuguste rünnakute eest kaitsta,» lausus riigipea.

Ilvese sõnul nõuab see suurenev üleilmne probleem, et rahvusvaheline tegevus oleks paremini koordineeritud ning et õigusraamistikku muudetaks riigi tasemel, sealhulgas seda, et pahatahtlikku küberrünnakut peetaks seaduse järgi kriminaalkuriteoks.

«Meie pikaajaline eesmärk peaks olema universaalse küberkultuuri - universaalselt ligipääsetava, turvalise ja ohutu keskkonna loomine kõigile,» sõnas ta.

President Ilves rõhutas oma kõnes ka kliimamuutustega võitlemise vajadust ja nentis, et iga riik saab selle heaks midagi ära teha.

Ta tõi näiteks, et Eestis on üks oluline kasvuhoonegaaside heitmete vähendamise viis taastuvenergiaallikate, eriti biomassi ja tuuleenergia, laiaulatuslikum kasutamine.

«Aasta lõpuks moodustatakse Eestis energia- ja kliimaamet, mis hakkab aitama tarbijatel vähendada energiakulusid ja ehitada energiahoidlikke kodusid. See on ainult üks näide selle kohta, kuidas edasipüüdlik kliimapoliitika võib anda algtõuke uueks majanduskasvuks,» märkis president.

Presidendi kõne täistekst

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles