Isade huvide eest seisja soovib muuta ühiskonna mudelit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Isade Eest juhatuse liikmed Andres Paling (paremal) ja Kaido Kallikorm pidid mitu aastat kohtuteed käima, et oma lastega koos aega veeta. Et samas olukorras isasid aidata, otsustasidki nad isade õiguste eest võitleva ühingu luua.
MTÜ Isade Eest juhatuse liikmed Andres Paling (paremal) ja Kaido Kallikorm pidid mitu aastat kohtuteed käima, et oma lastega koos aega veeta. Et samas olukorras isasid aidata, otsustasidki nad isade õiguste eest võitleva ühingu luua. Foto: Peeter Langovits

Et isadepäeva koos oma lastega tähistada, käisid kolm isa mõne aasta eest kohtuteed. Seejärel otsustasid nad ka teisi mehi aidata. Kuidas on MTÜ Isade Eest saanud isadele abiks olla, räägib MTÜ juhatuse liige ja kolme lapse isa Andres Paling (57).


Millises olukorras on isad, kes teie poole pöörduvad?


Nad on täiesti nõutud. Näiteks juhtum, kus naine kadus lapsega ilma teatamata lihtsalt ära. Mees pöördus abi saamiseks lastekaitsesse. Seal aga küsiti tema käest, et mis see teie asi on, kus teie laps on, ta on ju emaga koos.



Ei, siin ei ole naiste ringkaitset, tegu on lihtsalt ühiskonnamudeliga. Lastekaitsja on naine, kohtunik on naine, perelepitaja on naine. Siis tulevad isad meie jutule ja hakkavad pihta: «Kõik on meie vastu, see on mingi eitede ühisrinne, põrgusse Eesti riik ja valitsus!»



Kuidas te siis neid aitate?


Ütlen neile, et hea küll, me võtame selle valitsuse maha, aga enne räägi oma probleemist. (Naerab.)



Eile (neljapäeval – toim) pöördus minu poole vene päritolu isa. Tema naine teatas üks päev ette, siis võttis kätte ja sõitis koos aastase lapsega minema. Mees ei teadnud, kuhu. Lõpuks selgus, et Inglismaale, mille peale isa pöördus politseisse.



Nemad aga ütlesid, et ei saa midagi teha. Siis ma ütlesin talle, et ta helistaks mulle täna (eile – toim) ja ma räägin, mida ta tegema peab.



Mida te sellele mehele ütlete, mida ta peab tegema?


Kui on piiride ületamine, siis tuleb pöörduda justiitsministeeriumi. Nemad toetavad kodanikke, ja isegi õigusabiga.



Aga väga kiiresti tuleb tegutseda, maksimaalselt aasta vältel, muidu laps võõrdub ja siis on juba raskem oma õiguste eest seista. Kui hakata suhtlema 20-aastase lapsega, siis tuleb kohe süüdistav küsimus, et isa, kus sa varem olid.



Kas olete nüüd tänu isade ühendusele suutnud seda nn ühisrinnet ja ühiskonna mudelit muutma hakata?


Jah, oleme küll. Esiteks, ma vaatan, et enam ei ole enne lastekaitsepäeva nii palju süüdistavaid artikleid rongaisade alimentide mittemaksmisest ja et kõik mehed on ühesugused. Tõsi, need mehed on olemas, aga stampartikleid on jäänud vähemaks.



Kuidas te praegu hindate lastekaitsjate tööd?


Võtan tagasiside järgi ja paraku ei ole see olnud positiivne. Kiidab vaid viiendik, aga julgen öelda, et pooltel lastekaitsjatel tuleks oma tõekspidamisi muuta.



Teine, millega ma rahul ei ole, on kohtud. Väidan, et kohtutes on võimalik laste küsimusi puudutavaid istungeid ettepoole määrata ja neid kiiremini menetleda.



Kas siis paljud isad jäävadki sundseisu ja ei näe oma last?


Jah, väga paljud ning nad ei saavutagi kontakti nendega. Isad loobuvad, sest lõppude lõpuks tahad sa oma eluga ka edasi minna.



Ja kui sa oled 30. või 40. aastates täisjõuline mees, on väga kahju, kui see kibestumus lõpuks alkoholipudelisse valatakse. Siis ongi nii, et mehe elust jäävad järele ainult tühjad pudelid.



Ka teil endal on sõrmus sõrmes. Läksite eluga edasi ja olete uuesti abielus?


Ma räägin teile oma sõrmusest. See tegelikult on minu isa sõrmus, mälestus minu vanematest.



Aga abielus ma praegu ei ole, uues kooselus küll. Siinkohal ütlen komplimendi oma elukaaslasele, kes suhtub minu lastesse väga hästi.



Pöördub teie poole ka mures emasid lootes, et oskate teda oma mehe pilgu läbi aidata?


Jah, pöördub küll ja aitame ka. Pöörduvad just selle murega, et mehel on uus pere, aga lapsed ootavad, et isa näha jne. Ja olgem ausad, oleks selliseid emasid rohkem, ei oleks meil vaja isadele nõu andagi.



Pöörduvad ka meeste uued elukaaslased, kes näevad oma mehe muret – ta soovib lastega kohtuda, aga ei saa.



On see siis mehe uhkus või miks nad ei pöördu, sest ometi nad ju tahaks? Võib seda jälle üheks mudeliks pidada?


Jah, võib küll. Esmajoones nad mõtlevad, et kuidas ma lähen lastekaitsja juurde oma häda kurtma ja justkui paluma. Teiseks on tal võib-olla piinlik oma tuttavate ees.



Ka arvavad mehed, et lastekaitsjad on kohe algusest peale nende vastu ja paraku mõnikord on neil õigus. Kui juba esimesed lastekaitsja küsimused on, et kas teil on vanemlikud õigused ära võetud või millal te viinaravilt ära tulite, siis ei saagi ju lastekaitsjasse hästi suhtuda.



Jõudes nüüd homse (tänase – toim) ürituseni «Lapsed kokku isaga», mis algab Tallinnas kaubandus-tööstuskojas kell 11, siis mida te seal teete?


Ürituse põhiteema on laste ja isade suhted, nende väärtustamine, säilitamine ja arendamine. Ka probleemsed olukorrad, nii vanemate lahus elamine kui ka katkenud sidemed.



Isadepäev


•    Isaga saab päikesetõusul Eesti riigilippu heisata hommikul kella kolmveerand kaheksa ja kaheksa vahel.


•    Paide spordihallis on kella 11–16 tasuta heategevuslik perepidu «Kõikide laste isadepäev», mille eesmärgiks on pereväärtuste, eeskätt isa rolli väärtustamine. Näitusel on väljas jõustruktuuride tehnika, relvastuse atraktiivsem osa ja võimalus on tutvuda ka soomukite ja erivarustusega. Külastajatele pakutakse võimalust osaleda erinevatel temaatilistel võistlustel, millest osa eeldab isa ja lapse ühist pingutust. Ürituse raames saavad ka lastekodulapsed endale üheks päevaks isad.


•    Lõvi Leo ootab kõiki isasid ja lapsi kell 11 Tallinnas Sõpruse kinno, kus saab liiklusreegleid õppida ning avaneb «Mudilaste multilaegas». Koos räägitakse liiklusohutusest, mängitakse ja joonistatakse ning üllatusena saavad lapsed proovida tõukerattaga vigursõitu. Hiljem saab isaga koos vaadata liiklusteemalist animafilmiprogrammi.


•    Isaga saab Tallinnas kell 12 kontserdile minna Estonia kontserdisaali, kus Eesti Naisliit kuulutab juba 12. korda välja aasta isa.


•    Isaga saab naistest rääkida kell 12 Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas, kus tutvustatakse nii naise iluideaali 100 aasta eest kui ka saab nautida 50 originaal­se lõhnakompositsiooni võlu.


•    Kunsti saab vaadata Tallinnas Eesti Kunstimuuseumis, kus Adamson-Ericu muuseum korraldab kell 13 pereürituse «Isaga koos kunsti koguma». Kõneldakse kunstikogumise põnevatest külgedest ning valitakse välja kunstiteoseid, mida võiks oma kogusse võtta. Isade abiga valmib peredel väike ruumimakett, kus iga tuba saab kaunistatud erilise kollektsiooniga. Mõne teose saab koguni kohapeal üheskoos valmis meisterdada.


Allikas: www.postimees.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles