Ministeerium: EL ilmselt lubab müügimaksu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisitalituse juhataja Marek Uusküla ütles, et esialgsel hinnangul ei lähe Tallinna kavandatav müügimaks ELi reeglitega vastuollu.


Maksumaksjate liidu juristi Gaily Kuusiku sõnul ei luba Euroopa Liidu käibemaksu direktiiv kehtestada Tallinna plaanitud müügimaksu ning liit kavatseb pealinna maksuplaani osas kirjutada Euroopa Komisjonile. Uusküla sõnul käsitleb direktiiv aga kumuleeruvaid makse ning selle tekkimist rahandusministeerium esmavaatlusel ei näe.

«Rahandusministeerium pole näinud Tallinna linna müügimaksu kehtestamise plaani ega ka maksumaksjate liidu etteheiteid,» märkis Uusküla. Seega saab vaid eeldada, et maksumaksjate liit näeb vastuolu kohalike maksude seaduse § 8 alusel kehtestatava müügimaksu ja käibemaksu reguleeriva Eli direktiivi artikli 401 vahel. Rahandusministeeriumi esialgsel hinnangul vastuolu siiski ei teki, eeldusel, et linn lähtub kohalike maksude seadusest.

«Müügimaksu maksavad vaid need füüsilisest isikust ettevõtjad ja juriidilised isikud, kes on registreeritud majandustegevuse registris ning tegutsevad jaekaubanduses, toitlustuses ja teeninduses. Ülejäänud sektorites tegutsevatele FIEdele ja juriidilistele isikutele see ei laiene,» selgitas Uusküla. Jaekaubanduses, toitlustuses ja teeninduses müüdavate kaupade ja osutatavate teenuste korral üldjuhul ei teki kumulatsiooni ning käibemaksu sarnast maksu, mille puhul saaks rääkida vastuolust direktiiviga.

Teoreetiliselt ei saa seda tema sõnul siiski päris välistada, kuid praktikas on see äärmiselt ebatõenäoline. «Selleks peaks FIE või juriidiline isik näiteks ostma omaenda müüdud kauba või teenuse tagasi jaekaubandusest, toitlustusest või teenindussektorist,» rääkis Uusküla. Selline olukord tekiks näiteks siis, kui Kalevi kommivabrik ostaks Rimist omaenda toodetud kommipakid ära ja paiskaks need siis uuesti mõne jaemüüja juures müüki või kui Selver ostaks Prisma müügisaalist piima ja hakkaks seda siis edasi müüma.

«Kui siiski rääkida teoreetiliselt maksu kumulatsioonist, siis on müügimaksu kehtestaval kohalikul omavalitsusel võimalusi selle kumulatsiooni vähendamiseks,» lisas Uusküla. «Näiteks võib vabastada sektorisisesed tehingud müügimaksust, kehtestada tavalisest madalam maksumäär tootjatele ja hulgikaubandusele. Nende meetmete kasutamine sõltub aga sellest, millisena kohalik omavalitsus müügimaksu kavatseb kehtestada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles