Asotsiaalid võivad bussides segamatult haiseda

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cудя по внешнему виду, сидящий в трамвае человек - как раз тот, для кого благотворительная кухня является единственной возможностью получить горячую пишу.
Cудя по внешнему виду, сидящий в трамвае человек - как раз тот, для кого благотворительная кухня является единственной возможностью получить горячую пишу. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas trammi või bussi astudes tervitab reisijat vahel vänge pesematuse hais. Kuigi lehk sunnib nina kinni pigistama, ei aja keegi haisukotti ühissõidukist välja.


Mu tuttav tallinlane keeldub bussis istumast. Kui, siis ainult uksest võimalikult kaugel. Samuti hoiab ta torudest kinni nii kõrgelt kui ulatab.

Miks? Sest ta sõidab iga päev tööle läbi Balti jaama. Seal askeldavad aga uduses olekus räpased ning eemaletõukavalt haisvad tüübid.

Vahel astub mõni neist ka trammi. Kasutab enda ülesvinnamiseks ukse juures olevaid torusid, prantsatab esimesele vabale kohale istuma ning asetab kilekoti prügikastidest leitud pudelite-purkidega kõrval­istmele.

Mõistagi üritavad kaassõitjad temast haiguste hirmus vähemalt meetri kaugusele hoida. Kas nad kardavad asjata?

Nakkusoht võimalik


Tervisekaitse inspektsiooni epidemioloogianõuniku Kuulo Kutsari sõnul on oht saada ühissõidukist nakkushaigus reaalne, aga vastavad uuringuandmed puuduvad.

«Arsti juures asotsiaalsed inimesed enamasti ei käi, mistõttu meil puuduvad andmed nende haiguste ja võimalike parasiitide kohta,» rääkis Kutsar. «Kaasinimesi häiriv lehk annab aga märku, et neil inimestel on isikliku hügieeniga suured probleemid.»

Postimees küsitles Keskturu bussipeatuses kümmekonda inimest. Kõlama jäi arvamus, et määrdunud riietes asotsiaalse välimusega sõitjaid kohtab ühissõidukis sageli.

Tallinna elaniku Julia Saare sõnul muudab sellised kaasreisijad vastumeelseks nendega kaasaskäiv vänge hais. Samuti määrivad nad istmeid. «Just praegu tulin trammilt, kus istus üks asotsiaal,» kurtis ta.

Vaid üks küsitletu, Kristi Voolrand, ei pidanud probleemi kuigi teravaks. «Pigem on asotsiaale väga palju Lasnamäe kandis,» rääkis Voolrand. Tema ise sõidab sageli Peetri küla ja kesklinna vahet, kus eluheidikuid eriti ei kohta.

Paljud inimesed kardavad asotsiaale just võimaliku tuberkuloosiohu pärast. Kutsari sõnul on teoreetiline võimalus lahtisesse tuberkuloosi nakatuda olemas. Samas kordas teadlane, et ühistranspordis nakatumist on raske kindlaks teha ning Eestis sellised andmed puuduvad.

Kutsar soovitas ühissõidukis kahtlastest isikutest parem eemale hoida. «Igasugused pinnad, torud ja käepidemed võivad olla saastunud,» ütles ta. «Kui võimalik, ei tasuks neist kinni hoida.»

Ning mõistagi ei tasu pärast ühistranspordis sõitmist käsi suhu ja ninna toppida või silmi hõõruda. Esimesel võimalusel tuleks käsi pesta.

Piletiga võib haiseda


Tallinna Autobussikoondise arengudirektori Koit Kaevatsi sõnul on ühistransport osa ühiskonnast ning pelgalt haisu pärast inimest välja visata ei tohi. «Asotsiaali suhtutakse kui tavalisse reisijasse. Kui tal pole piletit, siis tõstavad kontrollid ta maha,» rääkis Kaevats.

Ka Tallinna Munitsipaalpolitseiameti kontrolliosakonna juhataja Roland Siku sõnul kontrollivad nad üksnes pileti olemasolu ega tõsta sõidueeskirjade rikkujaid maha.
Samuti pole mõtet pöörduda juhi poole. «Bussijuht ei saa niisuguse probleemiga tegeleda, sest tal pole õigust rooli tagant ära tulla,» selgitas Kaevats. «Muidu paneks ta inimesed ohuolukorda, sest keegi võib rooli istuda.»

Koit Kaevatsi sõnul võivad inimesed probleemi korral sekkuda, helistades veoettevõttesse või Tallinna Transpordiametisse.

Kommentaar

Jaanus Mutli, Tallinna abilinnapea:

Inimesed näevad ühistranspordis sõitmas mõnda mitte väga hästi lõhnavat kodanikku, kuid ei palu tal bussist või trammist lahkuda ega teavita juhti. Inimesed lihtsalt ei julge asotsiaali juurde minna ja öelda: «Palun lahkuge bussist, te lõhnate halvasti».

Me oleme plaaninud panna ühissõidukitesse reisijate teavitamiseks sildid – kui nad märkavad sõiduveo eeskirjadele mittevastavat inimest, siis tuleks teavitada sõidukijuhti. Tema saab probleemist märku anda linna munitsipaalpolitseile, kes praegu kontrollimisega tegeleb. Munitsipaalpolitsei võib sekkuda ja kodanikul paluda lahkuda või ta maha tõsta.

Üldjuhul on asotsiaalsetel inimestel piletid küll olemas, aga nad lähevad vastuollu ühissõiduki veoeeskirjadega. Mujal maailmas on inimesed julgemad ning paluvad neid häirivatel inimestel väljuda. Meie inimesed pööravad pigem näo ära, kannatavad haisu välja ja siis saadavad meediale kurja kirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles