Sügisest jääb Eestisse 12 kooli vähem kui praegu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala vallal on selleks korraks huvihariduse toetamiseks määratud raha otsas.
Haljala vallal on selleks korraks huvihariduse toetamiseks määratud raha otsas. Foto: Margus Ansu / montaaž Katri Karing

Kuigi ükski omavalitsus ei plaani mastaapsemaid uuendusi kui Tallinna plaan sulgeda üks gümnaasium ja kaks põhikooli, jääb kokkuvõttes 1. septembrist Eestis tegutsema 12 kooli vähem kui seni. 

1. märtsiks haridusministeeriumile koolide-lasteaedadega seotud ümberkorraldustest teatama pidanud linnad-vallad andsid kokku märku 22 uuendusest.

Nende käigus sulgetakse 12 kooli ja neli lasteaeda, kaks põhikooli muudetakse algkooliks ja üheksale koolile liidetakse lasteaiaosa.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul pole märgata, et tänavused koolivõrgu korrastused erineks varasematest.

«Ümberkorraldusi koolivõrgus on olnud igal aastal, kuid suundumus on ikkagi koolide sulgemise suunas, sest õpilaste arv kahaneb jätkuvalt,» rääkis ta.

«Lasteaed-algkoolide teke on kindlasti seotud omavalitsuste sooviga hoida kokku raha, aga tihtipeale töötavad need asutused juba ühes majas ning ühe asutuse loomine aitab paindlikumalt kasutada olemasolevaid ruume.»

Täielikult lõpetab tegevuse Võru vene põhikool, Vana-Koiola põhikool Põlvamaal, Kohtla-Järve Oru põhikool, Asuküla algkool Läänemaal ja Naha algkool Põlvamaal.

Tallinnas asuvad Väike-Õismäe gümnaasium, Sõle põhikool ja Pelguranna põhikool liidetakse lähedal asuva suurema kooliga, nagu ka linn on juba varem teatanud.

Suurema gümnaasiumiga peavad liituma veel Harjumaal asuv Loksa vene gümnaasium ja Haimre põhikool Raplamaal. Tiheda lasteaed-algkool Jõgevamaal ning Raplamaal asuv Sipa lasteaed-algkool muutuvad seevastu lihtsalt lasteaiaks.

Põhikooliga kolivad kokku Raplamaal Kärus asuv lasteaed Peetrike, Virtsu lasteaed Läänemaal, Tartumaal asuv Roiu lasteaed Kukupai ja Laiuse lasteaed Jõgevamaal.

Ala põhikool Valgamaal ja Võsu põhikool Lääne-Virumaal muutuvad lasteaed-põhikooliks. Jõgevamaal asuv Saduküla põhikool ja Pikavere põhikool Harjumaal kujundatakse aga ümber lasteaed-algkooliks. Haapsalu külje all asuv Uuemõisa algkool avab aga lisaks lasteaiaosa.

Seaduse kohaselt peavad linnad-vallad tegema ümberkorraldused oma koolivõrgus teatavaks pool aastat enne õppeaasta algust ehk 1. märtsiks. Haridus- ja teadusministeerium kogub ainult informatsiooni ega tohi siinkohal omavalitsuste otsustesse sekkuda.


Koole jääb vähemaks

- 1. septembrist sulgeb üle Eesti uksed 12 kooli, millest viis kaotatakse täielikult ning ülejäänud liituvad lähedal asuva kooliga või muutuvad lasteaiaks.

- Neli lasteaeda liituvad samas piirkonnas tegutseva põhikooliga ning viie kooli juures avatakse uus lasteaiaosa.

- Kaalukaim muudatus puudutab Tallinna, kus sulgevad uksed üks gümnaasium ja kaks põhikooli.

Allikas: haridusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles