USA andis Gruusiale vastakaid signaale

Neeme Raud
, ERR, New York
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Condoleezza Rice (keskel) arutas eile Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy (vasakul) ja välisminister Bernard Kouchneriga Gruusia konflikti, misjärel siirdus Gruusiasse.
USA välisminister Condoleezza Rice (keskel) arutas eile Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy (vasakul) ja välisminister Bernard Kouchneriga Gruusia konflikti, misjärel siirdus Gruusiasse. Foto: AFP / Scanpix

USA välisminister Condoleezza Rice saabub täna Gruusia pealinna Thbilisisse, et avaldada president Mihhail Saakašvilile – nagu president


George W. Bush kolmapäeval tehtud avalduses märkis – USA «vankumatut toetust».

Tegu on Rice’i teise visiidiga Gruusia pealinna pisut enam kui kuu jooksul. USA välisminister oli Thbilisis ka 9. juulil, ja selle visiidi ajal hoiatas ta Saakašvilit, et Gruusia ei alluks Venemaa provokatsioonidele ja ei vallandaks konflikti, mida ei suuda võita.

 «Ta (Rice – toim) ütles väga otse, et ta (Saakašvili – toim) peab lauale panema lubaduse jõudu mitte kasutada,» meenutab New York Timesile antud intervjuus koos Rice’iga Gruusiat külastanud välisministeeriumi kõrge ametiisik.


Kuid kui kinnisel kohtumisel oli Rice’i toon murelik, olevat ta teda saatnud ajakirjanike sõnul Gruusia poole teel olles lennukis kasutanud teist helistikku. «Ma siirdun sõbrale külla,» märkinud ta.

Hiljem, kui Rice koos Gruusia presidendiga Thbilisis pressikonverentsi andis, ei olevat Saakašvili suutnud varjata, millist heameelt ta tunneb, et temal ja Gruusial «sellised sõbrad» külas käivad.


New York Times märgib, et Bushi administratsiooni võtmeisikud on küll Vene–Gruusia sõja puhkemise järel korduvalt meenutanud, et hoiatasid Thbilisit võimaliku sõjalise konflikti tagajärgede eest.


USA välisministeeriumi Euroopa ja Euraasia poliitika peaarhitektiks nimetatud Daniel Fried olevat Gruusia juhtkonnale veel vahetult enne nende vägede sisenemist Lõuna-Osseetiasse rõhutanud, et konfliktil ei tohi lasta laieneda.


Ent samas avaldas USA ametlikes avaldustes Gruusiale toetust. Just seesugune kahetiste sõnumite saamine võiski Thbilisis tekitada tunde, et kuigi USA soovitab sõjalist kokkupõrget Venemaaga vältida, oleks ta selle korral ikkagi tugevalt Gruusia selja taga.


«Saakašvili liikus USA-le liiga lähedale ja USA liikus Saakašvilile liiga lähedale, ning seetõttu tegi ta liiga suuri plaane,» ütles mõjuka valitsusvälise välissuhete nõukogu analüütik Charles Kupchan.


«Saakašvili sai sõja eel vastukäivaid signaale. Eraviisiliselt rääkis administratsioon talle asjadest nii, nagu need tegelikult võiksid kujuneda ja soovitas tal rahuneda. Avalikult tehti aga just vastupidist,» rääkis Kupchan.


Kupchani sõnul ei oska ta vastata küsimusele, kas Saakašvili tõesti arvas, et NATO sõjalennukid neile Venemaa rünnaku korral appi tulevad. «Kuid selles olen küll kindel, et Saakašvilil tekkisid pettekujutelmad,» lausus ta.


Mitu USA analüütikut on sel nädalal märkinud, et Gruusia riigipea Saakašvili oleks pidanud enne vägede Lõuna-Osseetiasse saatmist meenutama USA välispoliitika nn realistide koolkonna grand old man’i Henry Kissingeri lauset, et «suurvõimud oma liitlaste nimel enesetappe ei korralda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles