Neli meenutust sarjast «Suur sõnameister Jürgen Ligi»

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe karikaturisti Urmas Nemvaltsi joonistus aastast 2010, mis illustreeris juhtumit, kus rahandusminister Jürgen Ligi saatis «Aktuaalse kaamera» töötajatele e-kirja, millest võis jääda mulje, justkui ähvardas minister rahvusringhäälingut rahast ilmajätmisega.
Postimehe karikaturisti Urmas Nemvaltsi joonistus aastast 2010, mis illustreeris juhtumit, kus rahandusminister Jürgen Ligi saatis «Aktuaalse kaamera» töötajatele e-kirja, millest võis jääda mulje, justkui ähvardas minister rahvusringhäälingut rahast ilmajätmisega. Foto: Urmas Nemvalts

Koalitsioonikaaslast ja haridusministrit Jevgeni Ossinovskit (SDE) ebaviisakustega kostitanud rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond) on sobimatu kõnepruugiga «hiilanud» ka varem. Allpool neli tuntumat juhtumit.

2013. aasta jaanuaris läks poliitikute vestlus tuliseks ETV saates «Foorum», kui keskerakondlane Kadri Simson rääkis Ligi jutule korduvalt vahele.  Rahandusminister kostitas Simsonit lõpuks soovitustega: «Ah, ära nüüd kaaguta!», «Ole vait!» ja «Ole kena, ole vait!».

Siis peaministri ametis olnud Andrus Ansip ütles järgmisel päeval valitsuse pressikonverentsil, et teiste alavääristamine pole ilus ei otse-eetris ega omade vahel ning vestluspartnerit tuleb austada.

2012. aastal ironiseeris Ligi erakonnakaaslase Kaja Kallase üle TV3 saates «Kolmeraudne», seades kahtluse alla tema tõsiseltvõetavuse poliitikas. Kuulsaim tsitaat sellest saatest kõlas nii: «Eks ma ka olen käinud koosolekul ja vaadanud, kuidas noored debattidel osalevad, siis tema kaunid suured silmad on tavaliselt tema kinnise suu kohal.»

Veel üks kuulsam suupruukimine meenub aastast 2012, kui Ligi rahandusministrina kommenteeris riigikogu infotunnis arstide palganõudmiste eest võidelnud arstide liidu esindajat Andres Korki.

«Virisemisest ma räägin arstide esindaja puhul. Vaadake tema olekut, vaadake tema tooni, vaadake, ta käitub alati samamoodi, sõltumata olukorrast ja teemast. See on kindlasti meditsiiniline probleem, aga niimoodi ei lahenda meditsiini probleeme, kui tullakse välja kümnete ja kümnete protsendiliste palganõudmistega.»

Üks räigemaid sõnavõtte pärineb aastast 2009, kui Ligi kostitas riigikogu liikmena solvangute ja roppustega toonast Postimehe ajakirjanikku Kalle Muulit, kes raadiosaates «Olukorrast riigis» tegi parlamendile ettepaneku minna kuuks ajaks palgata puhkusele.

«Puhastustuli vahendina ei aegu. Sellega on hävitatud nakatunud raipeid ja vammi täis maju. Sina, Kalle, jääd oma jutuga suuruselt kahe vahele. Põlemine aitab, kui Sa ei suuda pool sajandit järjest ärgata ega uinuda mõtteta Riigikogu alandamisest, kui Sa ei armasta oma riiki, vaid teda teotad, kui kogu Eesti poliitika on Sulle pohhui, nahhui ja kärbatanud pabul, kui kõik Su mõtteteed viivad lõpuks Riigikogu palkadeni,» seisis Ligi blogisissekandes pealkirja all «Proovi stardipaketti, Kalle!»

Reformierakonna toonane peasekretär Kristen Michal märkis siis, et partei aseesimehe Ligi ebatsensuurset sõnakasutust võib nimetada kunstiks. «Kunstnikuna nimetaks ma seda performance’iks,» lausus Michal parteikaaslase õigustuseks.

Kalle Muuli soovitas järgmises raadiosaates inimestel enne lähenevatel valimistel hääletama asumist heita pilk Jürgin Ligi blogile, et mõelda, kas nad tahavad, et sellised inimesed ja erakond neid esindaks.

Viimaste sündmuste valguses tuleb tõdeda, et sama soovitus kehtib ka viis aastat hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles