Wikileaks avaldas CIA dokumendi USA terrorismiekspordist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WikiLeaks.org kodulehekülg.
WikiLeaks.org kodulehekülg. Foto: SCANPIX

Salajasi dokumente avalikustav veebileht Wikileaks avaldas salastatud CIA teate, milles agentuur nimetab Ameerika Ühendriike võimaliku terrorismi eksportijana.

Kolme lehekülje pikkune dokument tõstatas küsimuse, mis saab USAst, kui tuleb välja, et ameeriklased viivad välismaal läbi terroriakte, vahendab Telegraph.

CIA dokumendis seisab Red Cell’i analüütikute ajurünnaku stsenaarium ning CIA sõnul olevat tegu vaid hüpoteetilise materjaliga. CIA teatel anti analüütikutele dokumendi loomise hetkel ülesandeks tuua välja kõikvõimalikke erinevaid sündmuskäike, mis võiks terrorismivastast võitlust mõjutada.

«Oleme eelkõige muretsenud, et Al Qaeda suudab märkamatult USAsse oma käsilasi saata, et terrorirünnakuid korraldada, kuid Al Qaeda võib järjest enam otsida hoopis ameeriklasi, kes ookeani taga nende heaks tegutsevad,» seisis teates. «Kahtlemata mõistavad Al Qaeda ja teised terrorirühmitused, et ameeriklased võivad olla väärtuslikud ookeanitagustes terrorioperatsioonides.»

Dokumendi kohaselt on USA kodanikud terroristidele väärtuslikumad, kuna neid on raskem avastada. Nad ei sobitu tüüpilise araablase-moslemi profiiliga ja saavad lihtsalt ühenduses olla terrorirühmituse juhtidega, kuna pääsevad lihtsalt ligi internetile ja muudele turvalistele kommunikatsioonivahenditele.

Raportis oli vihjeid ameeriklaste osalemisest erinevates rünnakutes Pakistanis, Indias ja mujal kui «terrorismi eksportijad». «Vastupidiselt levinud arvamusele pole ameeriklaste terrorismieksport või ameeriklasest terroristid hiljutine fenomen,» seisis dokumendis.

Erinevatel hinnangutel võib viimane avaldatud dokument mõjutada aga tugevalt USA rahvusvahelist terrorismivastast võitlust. Esiteks saavad terrorirühmitused sellest kasulikku informatsiooni, kuid lisaks võib USA liitlaste usaldus ameeriklaste vastu väheneda, kui selgub, et mõni ameeriklane teeb kaasa ebaseaduslikes missioonides. See võib omakorda viia mitmete terrorismivastaste operatsioonide luhtumiseni, mõjutada USA suveräänsust ning lisada pingeid suhtlusel mitme riigiga.

Viimase kuu jooksul on Wikileaks avaldanud 70 000 salajast sõjaväedokumenti liitlasvägede sõja kohta Afganistanis.

Portaali juhid ähvardavad veel 15 000 dokumendi avaldamisega, vaatamata kriitikale, et taoline leke ohustab allikate elusid ja annab väärt infot vastastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles