Tallinn ootab firmasid juhtinud ametnike karistamiseks politseilt infot

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnasekretär Toomas Sepa sõnul ei hakka linn väidetavalt äriühingu juhatusse või nõukogusse kuulunud 42 ametnikku enne karistama, kui politsei kogutud andmed nendeni jõuavad.

Sepp ütles, et korruptsioonivastast seadust rikkunud ametnikke on võimalik vallandada, kuid esialgu ei hakata kedagi karistama. Ta märkis, et politsei on väärtegu uurides välja selgitanud, kas inimene rikkus seadust tahtlikult või kogemata ning see on karistuse määramisel oluline.

«Iga inimese puhul vaatame juhtumit eraldi,» lausus Sepp. «Kaalume otsuse tegemisel kindlasti ka nende senist teenistust.»

Linnasekretäri sõnul tahaks linn karistuse määramisel enda kätte saada politsei tehtud väärteo otsused, mille andmist linnavõimudele korrakaitse praegu kaalub. Kui seadus ei võimalda politseil neid meile anda, siis on seadus küll kuidagi vildakas, lisas ta.

«Ametnikele heidetakse ette seda, et nad avaliku teenistuse kõrval on äriühingute juht- või järelevalveorganite liikmeteks,» märkis Sepp. «Meile teadaolevalt ei ole seega küsimuse all ametnike tegevuse seaduslikkus tööülesannete täitmisel. Politsei väitel ei ole tuvastatud ühtegi kuritegu, küll on ametnikele määratud väärteo korras rahatrahve.»

Linnasekretär ütles, et osad trahvi saanud ametnikud kavatsevad politsei tehtud otsused vaidlustada. Ta lausus, et temale teadaolevalt linnavalitsuse liikmeid, linnaametite juhte ja linnaosavalitsuste juhte politsei poolt karistatud ei ole.

Tallinna linnavalitsus algatas täna ka sisejuurdluse, et selgitada omalt poolt välja, kes ametnikest on korruptsioonvastase seaduse vastu eksinud seoses äriühingute juhatustesse või nõukogudesse kuulumisega.

«Samas vajame me selles töös politsei kaasabi, sh otsuseid, kellele ja mille eest on karistused määratud,» lisas ta. Sepa sõnul on paljud ametnikud oma andmed käesolevaks ajaks juba korda teinud.

Politseile saadetud teabenõudes küsib Tallinna linn, milliste konkreetsete ametiisikute suhtes on väärteomenetlused algatatud, mitu väärteomenetlust on lõppenud ja mitu hetkel pooleli ning keda ametiisikutest on väärteokorras karistatud. Samuti palub linn saata politsei tehtud väärteootsuste koopiad.

Sepp ütles, et politsei on nende poole küll juba varem pöördunud info saamiseks mitmete ametnike kohta, kuid linn jäi ootama kuni politsei langetatud otsustest neile teada annab.

Kui varem on olnud näiteks ametnikega seotud kriminaalasju, siis oleme otsused saanud automaatselt, lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles