Eesti passide kehtivusaeg võib pikeneda kümnele aastale

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass
Eesti pass Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu liikmete algatusel on valminud seaduseelnõu, mis muudab jõustumisel Eesti kodanike passide ja välismaalase passide kehtivusaja seniselt viielt aastalt kümnele.

Sel nädalal ka välisministeeriumilt heakskiidu saanud eelnõu seletuskirja kohaselt tekitab passi saamine praegu ametkondades liialt suurt ressursikulu ning riigile on see vägagi kulukas.

Eelnõu autorid märgivad veel, et Schengeni riikidesse sõites peab pass kehtima pärast viisa kehtivusaja lõppemist veel minimaalselt kolm kuud, USAsse, Suurbritanniasse ja ka Venemaale sõites vähemalt 6 kuud. Lisaks peab nende sõnul arvestama, et taotluse saabumisest kuni passi kättesaamiseni kulub 30 päeva. Seega on reaalne passi kehtivusaeg neli aastat ja viis kuud kuni neli aastat ja kaheksa kuud.

Kõigi varem väljaantud passide kehtivusaeg jääb selliseks, nagu passis märgitud. Välismaalase passi kehtivusaeg ei tohi aga ületada välismaalasele antud elamisloa või elamisõiguse kehtivusaega.

Ka välisministeerium leiab oma üleile antud arvamuses, et passi viieaastane kehtivusaeg põhjustab tihedat passi vahetamist ning suurt halduskoormust Eesti välisesindustes.

Samas ei pea välisministeerium vajalikuks lisapassi kehtivusaja pikendamist viielt aastalt kümnele. Ministeeriumi hinnangul võiks lisapassi anda kehtivusajaga kuni viis aastat, sest tegemist on täiendava passiga, mille eesmärk on isikliku või teenistusliku vajaduse korral võimaldada mitme viisa taotlemist samaaegselt.

Ühtlasi tegi välisministeerium ettepaneku pikendada diplomaatilise passi kehtivusaega seniselt kolmelt aastalt pikemale ajale, kuna diplomaatilise passi saajate - näiteks Euroopa välisteenistuse ajutised teenistujad ja tsiviilmissioonidele lähetatud eksperdid - lähetus on tihti aasta-kaks pikem kui kolm aastat ja see põhjustab toimingute tihedust.

Passide uus kehtivusaeg võiks eelnõu kohaselt hakata kehtima alates 2016. aasta 1. jaanuarist.

Eelnõu algatasid 11. juunil riigikogu liikmed Mihhail Stalnuhhin, Jaak Aaviksoo, Kristjan Kõljalg, Tanel Talve, Henn Põlluaas ja Andres Ammas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles