Eesti Guantanamo vange vastu ei võta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet ütles täna riigikogu ees kõneledes, et Eesti toetab küll Guantanamo vangide küsimuses Euroopa Liidu seisukohta, kuid Eesti ei saa oma seadusandluse tõttu ühtegi vangi ise vastu võtta.

Paeti sõnul on USA pöördunud Euroopa Liidu poole, et uuritaks võimalusi ja võimalusel osutataks abi uue elukoha leidmiseks kinnipeetavate puhul, kelle vastu puuduvad piisavad tõendid süüdistuse esitamiseks, kuid kes ei saa oma kodumaale naasta.

Paeti väitel toetab Eesti Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemist ja Euroopa Liidu seisukohta, et selliste kinnipeetavate vastuvõtmine oleks mõeldav.

«Üldise analüüsi tulemusel jõudsime siseministeeriumiga koostöös järeldusele, et arvestades isikute meile teadaolevat tausta ei ole nende vastuvõtmine seadusi järgides võimalik,» selgitas Paet Eesti olukorda.

Välisministri sõnul kehtestab meie välismaalaste seadus, et elamisluba ei saa anda inimestele, kes on kuulunud kuritegelikesse või terroristlikesse ühendustesse, ja inimestele, kes on saanud eriväljaõpet relvaformeeringute ülesehitamiseks ja kuulunud välisriigi sõjajõududesse.

«Need on tegelikult meie oma seaduses selged must-valgelt kirjas sätted, millistele inimestele üldse, ükskõik mis põhjustel, ei saa anda elamisluba,» nentis ta.

Paet lisas ka, et seetõttu ei hakatud USAga konkreetsete isikute üle ametlikke läbirääkimisi pidama ja survet seaduste muutmiseks pole olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles