Keskkonnaühendused kahtlevad looduskaitsereformis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi.
Jaanus Tamkivi. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaühenduste koda (EKO) on ka pärast esmaspäevast kohtumist keskkonnaminister Jaanus Tamkiviga looduskaitsereformi suhtes kahtleval seisukohal.


«Lähema analüüside ja otsustusprotsessi tutvustamise asemel oli tegemist lühikese teavitusüritusega, mille põhisõnum oli, et muudatused on otsustatud ellu viia,» teatas ühendus. «Vaatamata jagatud infokildudele jäid selgusetuks aga sellise otsuse põhjendatus ja kogu planeerimisprotsessi käik.»

EKO kinnitas, et toetab keskkonna- ja looduskaitse valdkonna parema korraldamise kavasid, kuid ei saa ministeeriumi poolt antud informatsiooni põhjal kujundada seisukohta konkreetse reformi suhtes.

Ühendus lisas, et aastatel 2003-2004 tehti põhjalik eeltöö looduskaitsereformi läbiviimiseks. Osa tollal analüüsitust ja ettepandust viidi ka ellu, kuid nähtavasti poliitilistel põhjustel jäi reform pooleli.

EKO soovitab ministeeriumil peatada looduskaitsehalduse reformi eelnõu ennatlik valitsusse suunamine. Samuti tuleks anda nii looduskaitsetöötajatele kui ka avalikkusele piisavat teavet reformide põhjendatusest koos vastavate analüüsidega ja kaasata protsessi nii looduskaitsesüsteemis töötavad inimesed kui ka huvigrupid.

Ühenduse hinnangul peaks ministeerium hoiduma halduslikult võib-olla põhjendatudki sammudest, mis viivad looduskaitse tasalülitamisele ning halvendavad loodusliku mitmekesisuse säilimise tagamist.

EKO liikmesorganisatsioonid on Eesti Ornitoloogiaühing, Eesti Roheline Liikumine, Eesti üliõpilaste keskkonnakaitseühing Sorex, Eestimaa Looduse Fond, ühendus Läänerannik, Nõmme Tee Selts, Pärandkoosluste Kaitse Ühing, Säästva Eesti Instituut ja Tartu üliõpilaste looduskaitsering.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles