«Klass: elu pärast», 5. osa: Gerda Kordemets: vanemad pole alati süüdi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksik inimene: loomaarst Julia (Anu Lamp) oskab kasvatada takse, aga mitte inimesi.
Üksik inimene: loomaarst Julia (Anu Lamp) oskab kasvatada takse, aga mitte inimesi. Foto: ETV

Tehes filmi ja sarja «Klass», hakkas režissöör Gerda Kordemets järjest selgemalt tunnetama, kuidas üks pealtnäha tähtsusetu otsus võib inimese elu kardinaalselt muuta. «Ühtepidi tekitab see minus õudu, kuid samas võlub ka,» tunnistas ta.

««Trööst» selle osa pealkirjas tähendab, et abi võib tulla sealt, kust sa ei oskagi enam otsida,» ütles Kordemets. «Kui tee on püsti, võib lohutus tulla hoopis võõra inimese, isegi looma poolt.» Seekordne osa keskendub keskealiste inimeste, intellektuaali ja loomaarsti üksindusele ja võimetusele neid tabanud sündmusi lahti mõtestada ning eluga edasi minna.

Nad mõlemad on kaotanud poja, ja isegi kaks korda. Alguses kuuli läbi ja teist korda siis, kui uurimine paljastab, millised koletised nende lapsed tegelikult olid.

Väino (Erik Ruus) ja Julia (Anu Lamp) kasvatasid oma lapsi täiesti erinevalt, ometi ei tähendanud see mitte midagi: neid tabas ühesugune saatus. Korraga tunnetavad võõrad inimesed, kes on kaotanud võime ülejäänud maailmaga inimlikult suhelda, vastastikust sõnatut mõistmist.

«Püüdsin näidata, et meie laste saatus on alati mingil määral loterii. Võtsime eelduse: keegi ei ole milleski süüdi, ja püüdsime kuhjata üksteise otsa sündmusi, mis keeravad asjad vales suunas,» jätkas Kordemets. «See, et Paul oli see, kes ta oli, ei ole tema vanemate süü, aga ometi mõjutas see tohutult nende elu.»

Omaette karakter on filmis Väino abikaasa Ireen (Liina Olmaru), kellel on kogu filmis vaid paar repliiki. Ireeni lootusetu lukkuminek pärast poja surma tõukab Väino mõistmist ja lähedust otsima saatusekaaslase juurde. Ireeni elukutset pole filmis mainitud, kuid Kordemetsa sõnul võiks ta olla näiteks psühholoog. See näitab kriisisituatsioonis inimesi uue tahu pealt: naine, kelle töö on just sellistes olukordades aidata teisi, muutub võimetuks, kui löök tabab tema enda peret.

Oma viimase rolli teeb selles filmis Lembit Eelmäe, kes mängib Julia haiget isa. «Tröösti» filmiti vaid paar kuud enne tema surma. «Lembit oli fantastiliselt tubli. Me pakkusime, et saadame Tartusse auto järele, aga sellest keeldus ta kategooriliselt, tuli bussiga,» meenutab Kordemets.

«Kahju – aga seda me siis ei teadnud –, et tema viimane roll ongi inimesest, kes saab infarkti ja me näitame teda haiglas. Täna on seda natuke kurb vaadata…» Kordemets oleks väga soovinud, et Lembit Eelmäe viimane roll oleks olnud selline, kus ta tantsiskleb üle lilleaasa.

Alguses üsna rõhuva tunde tekitav film saab viimases viiendikus äkitselt rõõmsa tooni. Justkui imeväel avaneb tegelastel võimalus oma painetest vabaneda ja eluga edasi minna. «Kogu selle sarja puhul oleme võtnud endale didaktilise kohustuse iga osa lõpus valguskiir välja tuua,» kommenteeris filmi lõppu Kordemets. «Ja ega see osa nüüd nii masendav ka ei ole, siin saab naljagi!»

Klass: elu pärast

Laupäeviti kell 21.40 ETVs

•    Postimees tutvustab laupäeviti seriaali «Klass: elu pärast».

•    Viies osa «Trööst»

•    Režissöör Gerda Kordemets

•    Osades Erki Ruus, Anu Lamp, Lembit Eelmäe, Liina Olmaru, Hannes Kaljujärv jt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles