Suure uimastiveo osalise süüdimõistmine jõustus lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep ja hašiš
Kanep ja hašiš Foto: Reuters / Scanpix

Mullu kevadel Harju maakohtu otsusega suures uimastiveos osalemise eest karistada saanud Kalev Kurise kaitsja viis kaasuse riigikohtusse, kuid kaebus ei saanud menetlusluba ja see tähendab süüdimõistva otsuse lõpliku jõustumist.

Kui Harju maakohus karistas Kalev Kurist uimastikuriteo ja tulirelva käitlemise eest kümneaastase vangistusega, siis mehe kaitsja hinnangul oli süü tõendamata. Ringkonnakohus jättis siiski süüdimõistmise muutmata ja kaitsja kassatsioonkaebus ei saanud esmaspäeval riigikohtult menetlusluba.

Harju maakohus tunnistas mullu mais Kalev Kurise (39), Aleksandr Kaldma (40), Kazimieras Šmidtase (52) Priit Kivistiku (30) ja Giedrius Burokase (40) süüdi narkootikumide salakaubaveos ning Kalev Kurise ka tulirelva ebaseaduslikus käitlemises. Samas kriminaalasjas kohtu ees olnud Olev Kurise (39) mõistis kohus õigeks.

Kurisele mõistis kohus liitkaristuseks 10-aastase vangistuse, mis hakkab kulgema tema kinnipidamisest tunamullu 5. juunil. Kaldmale karistuseks mõistetud viieaastane vangistus loetakse kaetuks talle 2008. aasta 3. juulil varasema kuriteo eest mõistetud 10-aastase vangistusega ja tema karistuse kandmise aeg kulgeb alates tema kinnipidamisest 2007. aasta 7. märtsil.

Šmidtase karistuseks mõistis kohus viis aastat vangistust, karistusaeg algas 2008. aasta 10. jaanuaril. Kivistikule mõistis kohus lõplikuks karistuseks kuus aastat ja seitse päeva vangistust, mida ta kannab alates kinnipidamisest 2007. aasta 7. märtsil. Burokasele mõistis kohus karistuseks neli aastat ja kuus kuud vangistust, mis hakkas jooksma tema kinnipidamisel tunamullu 24. aprillil.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt pakkus Kalev Kuris 2006. aasta augusti alguses Kaldmale võimalust korraldada 130-150 kilogrammi hašiši transport Hollandist Eestisse. Kaldma nõustus ja tegi omakorda Kivistikule ettepaneku hašiš Hollandis Kurise kontaktisikult vastu võtta, vaakumpakendada ja Hollandist Eestisse toimetavale autojuhile üle anda.

Leidmaks autojuhti, võttis Kaldma ühendust Leedus transpordifirmat omava Šmidtasega ja leppis kokku, et viimane otsib oma firmas töötava autojuhi, kes on nõus Hollandist kotid narkootikumidega vastu võtma, need veoauto haagises olevasse peidikusse peitma ning Hollandist Eestisse toimetama ning ametliku, nõutavate saatedokumentidega kaubakoorma leidma, mille varjus hašišit transportida.

Burokas nõustus Šmidtase ettepanekul narkootikumid Hollandis vastu võtma, need veoki haagises olevasse peidikusse peitma ning Hollandist Eestisse toimetama.

Kivistik lendas Tallinnast Amsterdami 2006. aasta 16. augusti hommikul, hankis sealt 66 kilogrammi hašišit, pakendas selle ja andis üle Burokasele. Burokas peitis uimastipakid tema kasutuses olnud veoki ja haagise peidikusse, sõitis Luksemburgi, kus laaditi ametlik koorem Eestisse viimiseks. Luksemburgist sõitis Burokas läbi Saksamaa, Poola, Leedu ja Läti 24. augustiks Eestisse, kus Kaldma narkootilise aine temalt vastu võttis ja Kalev Kurise kätte toimetas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles