Endine õiguskantsler: annetustel peaks olema ülempiirid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Peeter Langovits

Eesti endine õiguskantsler Allar Jõks käis riigikogu ees välja ettepaneku, et riigieelarvest peaks rahastama vaid erakondade mõistliku isikkoosseisu ja kontori ülalpidamise ning valimiskulutusteks saaks raha kasutada vaid tulumaksuvabalt saadud annetustelt, millele võiks olla omakorda ülempiir.

Jõksi arvates tuleks valimiskuludeks raha kasutada vaid tulumaksuvabalt saadud annetustest, kusjuures nii füüsilisel isikul kui ka juriidilisel isikul oleksid annetamisel ülempiirid.

«Selliselt on valijal endal võimalik otsustada, kui palju ta soovib valimiskampaaniale raha kulutada,» sõnas Jõks.

Samuti tuleks Jõksi hinnangul vähendada erakondade vajadusi raha järele. Seda saaks tema sõnul teha nii, et keelatakse näiteks välireklaam või telereklaam ja antakse kõigile kandidaatidele teatud kriteeriumide alusel esinemisvõimalus avalikus meedias.

«Samuti on võimalik seada kampaania maksumusele ülempiir,» ütles ta. «Samas peab nentima, et sellisest piirangust kõrvalehoidmiseks on mitmeid leidlikke võimalusi.»

Jõksi väitel tuleks tagada ka erakondade rahastamise kontrollorgani sõltumatus ja piisavad vahendid tegevuseks ja seetõttu peaks erakonnad nimetada komisjoni koosseisu erakonnast sõltumatud liikmed, kes on laitmatu reputatsiooniga, vastavate teadmisega ja kes ei kardaks oma mainet rikkuda poliitilise eliidi silmis.

«Ainult nii on võimalik vältida kontrollorgani muutumist tõekomisjoniks,» arvas Jõks.

Lisaks peaks riigikogu Jõksi sõnul taastama õigusliku vastutuse erakonna varjatud rahastamise eest ja poliitilise otsustusprotsessi läbipaistvus peaks tõusma üheks valimisdebati teemaks.

Jõksi sõnul pole Eestis siiani toimunud intelligentset arutelu erakonna rahastamise üle, sest pole erakonnaülest kohta, kus seda teha.

«Riigikogu kui erakonnapoliitiline kogu ei ole selleks sobiv, sest kuigi võisteldakse omavahel võimu pärast, siis erakondade rahastamine nagu ka riigikogu liikmete töötasustamine on küsimused, mis peaksid olema erakonnaülesed,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles