Riisalu: kullakesed, kas see on see ühiskond, kus tahame elada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Toomas Huik

Keskerakondlane Aivar Riisalu heitis täna riigikogu ees erakondade rahastamisest rääkides õhku küsimuse, et kas see on ühiskond, kus me tahame elada.

«Öelge mulle kullakesed, kas see on see ühiskond, kus me tahame elada? Kas see on see koht,» küsis ta kõnes.

Riisalu hinnangul oleks poliitikutel mõistlik saada täiskasvanuks, istuda laua taha maha ja tõepoolest oma initsiatiivil võtta vastu selline erakondade rahastamise seadus, kus kõik head ettepanekud oleksid kaasatud.

«Et me ei vahiks põrandale, mitte julgedes üksteisele otsa vaadata ja teeksime selle asja lõpuks ära ja lõpetaksime ära sellise teineteise lõputu materdamise olukorras, kus riik on sattunud situatsiooni, kus enam rahval elada võimalik ei ole,» sõnas Riisalu.

Riisalu väitel on naljakas kuulata nii iseennast kui oma häid kolleege, kes räägivad üllastest eesmärkidest, kuid mainitud eesmärgis ei muutu seadusteks, sest ametlikuks muutmise hetkel muutuvad kõik kuidagi kidakeelseks.

«Sellel hetkel hakatakse vihjama, et aga kui me praegu ikkagi niimoodi teeme, vaadake, siis avalikus nagu reageerib sellele teistmoodi, avalikus ei saa sellest aru,» väitis Riisalu. «Nokk kinni, saba lahti, saba kinni, nokk lahti.»

Tema hinnangul peaks ehk ühiskond ise väga selgelt formuleerima sotsiaalse tellimuse ja ehk oleks erakondadel siis rohkem julgust.

Riisalu tunnustas mõtet, et riik ei peaks nii palju maksumaksja raha poliitilistele erakondadele kulutama, sest see paneb maksumaksja olukorda, kus ta maksab kinni, et neid raudu pannakse.

Samuti rõhutas Riisalu, et vastu on võetud palju populistlikku, sest tänaseni liigutavad raha nö suurannetajad, kes panevad erakondadele sadu tuhandeid kroone, kuid on selle raha saanud läbi oma firmade, mis omakorda on saanud häid tulemusi riigihangetel.

«Kas saab olla veel võltsimat teadustust: «me oleme keelanud äriühingutel avaldada poliitilist mõju»,» soovis Riisalu teada.

Riisalu peatus ka Savisaare küsimusel, soovides teada, et milles Keskerakonna liider siis lõpuks süüdi on.

«Prokuratuur ütleb: «Mitte milleski», kaitsepolitsei ütleb: «No põhimõtteliselt nagu midagi eriti ei olnud, me nagu hoidsime seal ära ja mida iganes». Inimene ei ole süüdi,» ütles Riisalu. «Metodoloogiliselt hävitatakse terve suure erakonna identiteeti! Kas see ei ole administratiivse ressursi kasutamine, kui sisuliselt julgeolekuorgani olematu raport, sest nad ei kinnita, et see raport oleks olemas, pannakse poliitilise võitluse vankri ette? Keegi ei vasta!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles