Estonian Airi startiva lennuki mootorist lahvatas välja leek

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk.
Estonian Airi lennuk. Foto: Margus Ansu.

Eile õhtul kella 19 ajal Tallinna lennujaamas Stockholmi startinud Estonian Airi lennuk pidi hoorajal tagasi pöörduma kuna parempoolne reaktiivmootor süttis suure leegiga põlema.

Estonian Air teatas avalikkusele, et Boeingu ühe mootori töö oli häiritud ning lennuk pöördus tagasi. Seda, et mootor põles hiigelsuure leegiga, ei mainitud, vahendas Reporter.ee.

«Eile õhtul ei läinud mootor põlema, küll aga tuli mootori tagaosast välja leek, mis võis olla põhjustatud mootori ebaühtlasest tööst, kus mootori põlemiskambrisse oli sattunud liiga palju kütust, mis tagant leegiga välja lõi,» ütles piloot Mart Lubi.

Lubi sõnul selline leek iseenesest ohtu ei põhjusta. «Aeg-ajalt tulevad sellised asjad ikka ette.»

Vastavalt kehtivale korrale tuleb kõigist riketest ja probleemidest lennukitega teatada lennuametile. Aega selleks on 72 tundi.

«Ametlikku ettekannet kui sellist ei ole veel tulnud, küll on meil olnud telefonivestlus ja üldiselt me oleme kursis,» ütles lennuameti lennutegevuse osakonna juhataja Jaanus Ojamets.

Ka Ojamets kinnitas, et antud juhul konkreetset ohtu ei olnud. «Kogu vahejuhtum algas stardil, kus lennukil oli stardirežiim peal ehk n-ö gaas põhjas. Kui meeskond nägi ebanormaalseid näitusid, katkestasid stardi, võtsid gaasid maha ja järsust gaasi maha tõmbamisest see leek tuligi.»

«Ma ei saa öelda, et see tühiasi oli, aga antud juhtumil, ma eeldan, et see leek tuli välja lihtsalt öeldes summutist. See ei olnud väga ohtlik,» sõnas Ojamets.

Estonian Airi lennukitega on viimasel ajal pidevalt probleeme. 16. jaanuari pärastlõunal lõhkes pärast õhkutõusmist ühe Boeingu joogiveetoru ja salongi voolanud vesi põhjustas elektrisüsteemide rikke. Lennuk pidi lennujaama tagasi pöörduma.

Tehnilise rikke tõttu jäeti ära ka üks reis 17. ja teine reis 18. jaanuaril.

Möödunud aasta 5. detsembril rammis aga Tallinna lennujaama teenindusauto ühte Boeingut, tekitades selle kerele mõlgi.

29. novembril tuvastati Estonian Airi lennukil Amsterdamis tehniline rike ja lennuk viidi remondi.

«Asju tuleb ikka ette ja tehnika on tehnika,» tõdes Lubi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles