Raukas: oma tuumajaamast pole pääsu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: SCANPIX

Kui lähitulevikus ei soovi Eesti rahvas maksta elektri eest kolmekordset hinda, siis ei jää akadeemik Anto Raukase sõnul muud üle kui ehitada oma tuumajaam.

«Ma lihtsalt tahaksin Eesti rahvale öelda, et kui te ei taha, et lähemas tulevikus elektri hind kolmekordistuks, siis meil muud varianti ei ole», teatas MTÜ Eesti Tuumajaam asutaja akadeemik Anto Raukas Kuku raadio hommikuprogrammis «Ärataja».

Tuuleenergia on tema sõnul tuumaenergiast üle kahe korra kallim ja käib seepärast vaesele Eesti inimesele üle jõu.

Tuumajaama võimalikust asukohast rääkides arvas ta, et riikliku julgeoleku seisukohast poleks tark rajada seda Narva sealse elektrijaama ühe katla baasile.

«Asukoht peab olema suurte energiatarbijate läheduses, geoloogiliselt sobiv piirkond, suhteliselt mere lähedal, et oleks jahutusvett, tegemist peab olema riigimaaga,» rääkis akadeemik. Tema hinnangul ulatub tuumajaama rajamiseks potentsiaalne ala Paldiskist Sillamäeni.

Raukas lisas inimestele rahustuseks, et oleme niigi ümbritsetud tuumajaamadest ning pole mingit vahet, asub see 10 või 100 km kaugusel.

Oma tuumajaama toetavad akadeemiku kinnitusel kõik suured Eesti erakonnad, vastaste leeris arvas ta olevat rohelised ja ka sotsiaaldemokraadid.

Tema arvates toetab ka juba valdav osa Eesti elanikkonnast seda projekti ning nüüd tuleb arutada, kuhu seda ehitada, millist reaktoritüüpi valida ja millise võimsusega jaam rajada.

Raukas lükkas tagasi ka väite, et tuumajaama ehitajat pole võimalik saada nn pika järjekorra tõttu. «Erinevaid tüüpe on palju ja Ameerika reaktoritüüpi Iris on võimalik saada peaaegu esimestest partiidest,» väitis ta.

Raukas lisas veel, et mingit neljanda põlvkonna reaktorit lähimatel aastakümnetel ei tule, kuid täiustatud kolmanda põlvkonna reaktorid on väga töökindlad.

Akadeemiku sõnul on Eesti riiklikus arengukavas tuumajaama valmimine sees aastal 2023, aga hiljuti Tallinnas toimunud rahvusvahelisel nõupidamisel öeldi selgesti välja, et reaalselt on see võimalik aastal 2017.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles